Booking.com
Početna » EKO » Vujović: Posle 30 godina rešili smo problem deponije u Trsteniku (FOTO)
EKO

Vujović: Posle 30 godina rešili smo problem deponije u Trsteniku (FOTO)

Vujović: Posle 30 godina rešili smo problem deponije u Trsteniku
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Nesanitarna deponija “Osaonica” je nakon 30 godina sanirana i rekultivisana, a komunalni otpad na ovoj lokaciji sada se odlaže u skladu sa standardima – izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nakon što je, zajedno sa predsednicom opštine Milenom Turk, obišla deponiju u Trsteniku.


Vujović je navela da je ministarstvo koje vodi izdvojilo sredstva za zatvaranje, sanaciju i rekultivaciju stare deponije i izgradnju sanitarne kasete, a ukupna vrednost investicije je 77 miliona dinara.

Vujović: Posle 30 godina rešili smo problem deponije u Trsteniku
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

– Danas možemo da se uverimo da se komunalni otpad iz Trstenika pravilno odlaže na sanitarnu deponiju koja je opremljena i postrojenjem za preradu procednih voda. Opština će odlagati otpad na ovoj lokaciji sve dok se ne steknu uslovi da se Trstenik priključi regionalnom sistemu za upravljanje otpadom čija se izgradnja u budućnosti planira u Kraljevu. Rešavanje pitanja upravljanja otpadom širom Srbije jeste jedan od prioriteta i na tome sistemski radimo. Drago mi je što obilaskom svakog uspešno završenog projekta možemo da vidimo rezultate truda koji smo uložili u prethodnom periodu jer projekti poput ovog, osim što su važni za zaštitu životne sredine, unapređuju i kvalitet života građana – rekla je Vujović.

Vujović: Posle 30 godina rešili smo problem deponije u Trsteniku
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka je podsetila da su u prethodne dve godine očišćene brojne divlje deponije, a zatvoreno je sanirano i rekultivisano više nesanitarnih deponija širom Srbije. Kako je navela, nesanitarna smetlišta predstavljaju višedecenijske ekološke probleme u Srbiji.

– Rešavanje pitanja deponije “Osaonica” jeste jedan od najznačajnih zelenih projekata, ali ne i jedini koji smo realizovali u Trsteniku. Zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom prošle godine smo sproveli projekat ozelenjavanja na 26 lokacija u ovoj opštini. Uklonili smo i velike količine istorijskog otpada iz nekadašnje Prve Petoletke, a ove godine sufinansiramo i poslednju fazu projekta sanacije i zaštite zemljišta kod izvorišta. Cilj nam je da podstaknemo i podržimo realizaciju zelenih projekata, jer se time podiže kvalitet života i unapređuje ekološka slika gradova i opština širom Srbije – rekla je Vujović.

Izvor: PRessSerbia

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia