Booking.com
Početna » EKO » Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju
Društvo EKO News

Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju

Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju

Programom razvoja cirkularne ekonomije za period od 2022-2024. godine, koji je usvojen ove godine, cirkularni model poslovanja prepoznat je kao alat za zelenu tranziciju Republike Srbije, u kojoj ključnu ulogu ima privreda kroz primenu novih biznis modela kojima se postiže ušteda resursa i energije i smanjuje zagađenje vode, vazduha i zemljišta – izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, na otvaranju konferencije „Cirkularni okrugli sto 2022“ u Beogradu.


Vujović je navela da linearni ekonomski model postaje neodrživ jer su prirodni resursi ograničenog veka trajanja, dodajući da je od izuzetne važnosti postepeni prelazak na cirkularnu ekonomiju.

Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju-U cilju podsticanja razvoja cirkularne ekonomije u našoj zemlji Ministarstvo zaštite životne sredine u partnerstvu sa UNDP sprovodi niz aktivnosti i projekata koji imaju za cilj smanjenje ugljeničnog otiska i ublažavanje klimatskih promena, podsticanje inovativnih rešenja, kao i saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija. Važno je da privredni subjekti razvijaju cirkularna i energetski-efikasna tehnička rešenja koja racionalno koriste resurse, promovišu nisko-ugljenični ili ugljenično-neutralan razvoj, kao i poslovne modele koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte – rekla je Vujović.

Ministarka se osvrnula na projekat “Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i trajaće do marta 2027. godine, kao i na Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije koji je otvoren u okviru projekta, a na koji su se prijavile lokalne samouprave, javno-komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva sa predlozima projekata.

Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju-Finansijske podsticaje za sprovođenje inovativnih ideja u praksi dobiće sedam projekata, kao i mentorsku i drugu stručnu podršku. Pored toga, danas ćemo dodelom cirkularnih vaučera, pojedinačne vrednosti od 10.000 dolara, nagraditi i 12 najboljih naučno-istraživačkih projekata, odnosno predloga u oblasti cirkularne ekonomije koji doprinose ublažavanju klimatskih promena. U želji da primeri dobre prakse budu vidljiviji zajedno sa UNDP smo pokrenuli i inicijativu ”Prihvati cirkularni izazov” namenjenu društveno-odgovornim kompanijama, koje u svom poslovanju primenjuju principe cirkularne ekonomije i održivog razvoja i na taj način doprinose očuvanju životne sredine, zdravlja ljudi i pokazuju brigu za društvenu zajednicu. Inicijativa podrazumeva prijavu mere koja će se sprovoditi u sledećoj godini, a kojom će se postići konkretna ušteda resursa ili energije – rekla je Vujović, dodajući da je od prijavljenih izabrano 10 kompanija koje će predstaviti svoje mere za 2023. godinu.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia