Booking.com
Početna » Entertainment » Zanimljivosti » Vreme je za postpraznično čišćenje organizma
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti Zanimljivosti

Vreme je za postpraznično čišćenje organizma

Kako da "skinete" 5 kg prazničnog salca za 10 dana?

Od osećaja da vam je “mutno u glavi” do nadimanja, evo znakova koji ukazuju na to da vam je telo pred slomom.


Evo kako da znate da je vašoj jetri potreban “odmor” i malo “dodatne nege”. Stručnjaci kažu da su glavni simptomi zamora ovog organa osećaj da vam je mutno u glavi, nadimanje i neobjašnjiv zamor.

Ukoliko se tako osećate ovih dana, znajte da nije u pitanju ništa neuobičajeno, znate već – Nova godina, Božić, slave, suviše jake hrane, alkohola i ostajanja u provodu do kasno u noć… Prirodno je što telo traži malo odmora.

Evo šta savetuje Fiona Tak, nutricionista iz Australije, kako da pomognete organizmu da se vrati u formu što pre.

Ako ste premoreni, pojavljuju vam se akne, imate podočnjake iako ste spavali dovoljno, ako imate mučninu a sigurni ste da niste pojeli ništa čime biste mogli da pokvarite stomak, onda je vreme za čišćenje organizma.

“Male promene u životnom stilu i načinu ishrane dovoljne su da organizam pročistite prirodnim putem”, kaže ona.

“Važno je da proces započnete postepeno, pomalo smanjujući unos čaja, kafe, alkohola, slane i prerađene hrane tokom nekoliko dana. To će umanjiti napade želje za slatkišima i slanim grickalicama koji su sasvim izvesni ukoliko sebi sve to ukinete naglo. Takođe, time ćete smanjiti i rizik od glavobolja koje se mogu javiti kad smanjite unos kofeina.”

Ako želite da jetru očistite na prirodan način, Fiona Tak ima nekoliko jednostavnih saveta.

“Izbegavajte alkohol, duvanski dim, prerađenu hranu sa visokim sadržajem šećera i soli i mesne prerađevine kao što su slanine, kobasice, salame”, kaže ona.

Ne bi trebalo ni da dodajete šećer napicima koje konzumirate u toku dana, nemojte soliti meso, a kafu ograničite na jednu sveže skuvanu u prepodnevnim satima.

Takođe, trebalo bi da vrlo pažljivo operete svaki komad voća i povrća koji jedete, a ukoliko ste u mogućnosti, opredelite se za organski uzgajane proizvode.

“Nemojte čuvati hranu u plastičnim posudama, staklo je uvek bolja opcija, pošto plastika može vremenom početi da otpušta toksične hemikalije koje će onda kontaminirati hranu koju jedete”, kaže Takova.

Neka se vaša ishrana tokom ovog perioda zasniva pretežno na voću i povrću: “Ako povećate unos vlakana, to će vrlo blagotvorno uticati na vaše opšte zdravstveno stanje. Vlakna organizmu pomažu da izbaci toksine, održavaju nivo šećera u krvi stabilnim, a holesterol u zdravim granicama. Takođe, regulisaće i varenje.”

Ali, detoksikacija se ne svodi samo na regulisanje načina ishrane, važno je i da se posvetite nezi tela.

Svakodnevno vežbanje je od ključne važnosti za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi, gotovo koliko i pažljivo izbalansirana ishrana. Osim toga, ako vežbate, dovešćete kilažu na meru koja je idealna za vas, imaćete više snage i kosti će vam biti snažnije, hormoni uravnoteženi, a bićete i bolje raspoloženi pošto se kad vežbamo u telu luče endorfini, zaduženi za dobro raspoloženje”, objašnjava ona.

Ako nemate živaca za organizovane treninge u nekom fitnes klubu i pola sata brzog hoda ujutru, pre posla, će vam pomoći da se bolje nosite sa stresom a stimulisaće i rad limfnog sistema, tako da će se telo lakše oslobađati toksina.

Takova ima i jedan pomalo neuobičajen savet. Svakog dana, pre tuširanja kožu iščetkajte “na suvo” četkom za telo od prirodne dlake. Počnite od skočnih zglobova, a zatim kružnim pokretima masirajte telo prema gore. To će podstaći cirkulaciju i pospešiti čišćenje organizma, prenosi “Dejli mejl”.

I, ne zaboravite važnost dobrog sna: “Ne postoji dragocenija stvar koju možete sebi da priuštite od dobrog, zdravog sna tokom noći. To je jedan od faktora koji su od presudnog značaja za naše opšte zdravstveno stanje, hormonsku ravnotežu i dobro raspoloženje.”

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia