Booking.com
Travel

Voz od stakla je pravi luksuz i košta papreno! (VIDEO)

g train

Francuski dizajner Tjeri Gogan, koji je na sebe već skrenuo pažnju dizajnom superjahti, ovog puta očarava luksuznim staklenim vozom koji će uskoro postati stvarnost. On je dizajnirao voz sa providnim zidovima a projekat je nazvao “G Trejn”.


 

Gogan kaže da mu je prvi put ta ideja pala na pamet kada je bio dete jer su ga vozovi oduvek fascinirali.

Ipak, prilikom dizajna staklenog voza imao je na umu udovicu vlasnika Epla, Loren Povel Džobs.

Tjeri Gogan je dizajnirao jahtu Venus koja je dugačka 80 metara i koja je pripadala Stivu Džobsu.

Voz će biti dug 40 metara i imaće 14 vagona. Svaki od njih će biti kao odvojena prostorija u velikoj palati i imaće sve: od sobe za prijem do prostora za boravak, druženje i zabavu. Krila voza će moći da se transformišu u terase gde će gosti uživati u vrtu.

Eksterijer voza biće napravljen od stakla, odnosno tehnologije koja će kontrolisati providnost. Staklena površina u unutrašnjosti će moći da posluži i kao ekran, odnosno na njemu će moći da se projektuje željeni krajolik ili ambijent.

Za voz, koji će biti napravljen za železnice u SAD i Evropi, brzina nije toliko bitna koliko udobnost. Kretaće se brzinom od 160 kilometara na čas i u njemu će moći da prenoći 18 gostiju, dok će zabavama moći da prisustvuje mnogo više ljudi.

Projekata košta 350 miliona dolara a u proizvodnji će učestvovati eksperti različitih specijalnosti, uključujući švajcarskog proizvođača Štadler, proizvođača stakla San Goban i britanska inženjerska kompanija Ekersli O`Kalahan.

Gogan kaže da je voz namenjen individualnom kupcu, a ne kompaniji. Projekt košta 350 miliona dolara, a za proizvodnju će biti potrebno dve i po godine.

Putovanje železnicom, kako se čini, dobija nove dimenzije jer putnici žele da uživaju u predelima kojima prolaze ali i da to bude na ekološki prihvatljiv način.

Trenuno je u pripremi nekoliko vozova i ruta, uključujući italijanski “Dolče Vita voz” koji bi trebalo da ima 10 ruta kroz najpoznatije pejzaže u zemlji, kao i “Midnajt trejns” koji bi povezao Pariza sa 12 evropskih destinacija.

(24sedam.rs/youtube)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia