fbpx
Društvo News Svet Zanimljivosti

Veliko otkriće: Pronađena planeta dva puta veća od Zemlje?

Veliko otkriće: Pronađena planeta dva puta veća od Zemlje?

Studentkinja Merin Peterson sa Univerziteta Montreal nije mogla ni da nasluti kakvo je otkriće čeka već na prvoj godini studija fizike.


Ona je otkrila novi egzoplanet. Peterson i njene kolege pronašli su planetu radeći uz profesora Bjorna Benekea. Ova studentkinja je uzimala podatke s NASA Keplerovog teleskopa i provlačila ih kroz program osmišljen da pomogne identifikaciji potencijalne egzoplanete.

– To nije samo potraga za iglom u plastu sena, to je kao potraga za nečim što nije tamo. Shvatili smo da je nešto tamo kada nam je postalo jasno da nešto blokira svetlost zvezde – rekla je.

Postoji mnogo egzoplaneta iste veličine – mnogi se nalaze unutar Mlečnog puta i njihova orbita oko zvezda je slična Wolf503b. S obzirom da u našem sunčevom sistem nema planeta te veličine, astronomi nisu sigurni da li je Wolf503b napravljen od gasa ili stene.

– Bilo je neverovatno uzbudljivo. Moj mentor to voli da zove mojom planetom, jer sam ja o njemu pisala rad, ali smatram da je u pitanju timski rad – kaže Peterson.

NASA kaže da je svaka zvezda vidljiva okom okružena planetama – neki od njih su komadi leda u svemiru, neki su gasovi.

Wolf 503b, novi egzoplanet duplo je veći od Zemlje. Udaljen je od nas 145 svetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Device, u 6. sazvežđu Zodijaka.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Expres.hr

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

NAJČITANIJE

Close