Booking.com
Društvo News

Velika količina kiše napravila je haos u urbanim sredinama, a hidrolog otkriva kakvo je sada stanje

Velika količina kiše napravila je haos u urbanim sredinama, a hidrolog otkriva kakvo je sada stanje
Foto: Printscreen/Blic TV

Hidrolog Dejan Vladiković govoreći za “Jutro na Blic” istakao je da nema trenutno opasnosti od izlivanja reka, kao i da je najgori talas prošao. Kada su u pitanju velike reke, očekuje se porast Dunava, ističe hidrolog.


– Juče su skinuta sva upozorenja, kako meteorološka, tako i hidrološka. Situacija se smiruje. Najopasnije je bilo u slivu Južne Morave, kao i na njenim pritokama, kao i na slivu Zapadne Morave, ali se korita i potoci vraćaju polako – kaže hidrolog Vladiković.

Kada su u pitanju velike reke, očekuje se porast Dunava, ističe hidrolog.

– U narednih 5, 6 dana imaćemo manje poraste Dunava, do 20-30 centimetara, što je ispod granice redovne odbrane od značajnih poplava, a na reci Savi i na reci Tisi ćemo stagnirati – kaže Vladiković.

Poslednjih dana gledali smo kataklizmične scene u urbanim delovima naše zemlje, a prema rečima Vladikovića, veoma je kompleksna situacija kada su gradske poplave u pitanju.

– To su nagle pojave sa ekstremnom količinom padavina. U tom prvom trenutku, vi imate problem sa kišnom kanalizacijom i sa manjim kanalima. Iako se situacija smiruje, ovo ne znači da ćemo pri svakoj sledećoj pojavi imati ponovljene iste situacije – kaže hidrolog za “Jutro na Blic”.

Na snazi je žuti meteoalarm, skinuto je upozorenje od opasnosti od visokih vodostaja i bujičnih poplava. Kako navodi hidrolog, za sada nema opasnosti od superćelijskih oluja, ali to ne znači da ih neće biti. Stiže toplije vreme, tako da je njihova pojava moguća.

PRess Serbia