fbpx VAŽNO OBAVEŠTENJE SOKOJA! - PRess Serbia | PR PRess team
bozen 728
Music News

VAŽNO OBAVEŠTENJE SOKOJA!

Uz ove savete PSIHOLOGA lakše prebrodite PUBERTET!

OBAVEŠTENJE SVIM FIZIČKIM I PRAVNIM LICIMA KOJI SVOJA AUTORSKA PRAVA OSTVARUJU PREKO SOKOJA – ORGANIZACIJE MUZIČKIH AUTORA SRBIJE


Budući da će dana 26.05.2019. godine biti održana Skupština Organizacije u nastavku ovog teksta iznose se činjenice  sa kojima bi svi članovi Organizacije, a pogotovo članovi Skupštine, morali biti upoznati prilikom donošenja Odluka kojima će ubuduće biti uređen način poslovanja Organizacije.  

SRĐAN HOFMAN

PROTIV aktuelnog Predsednika Upravnog odbora , Srđana Hofmana, SOKOJ je Tužilaštvu za borbu protiv korupcije podneo krivičnu prijavu zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja. Istom prijavom obuhvaćen je i bivši direktor Aleksandar Kovačević, a ona se pred navedenim organom vodi pod brojem Kt.Ko 721/2018. Predmet je trenutno prosleđen Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala (UBOPOK) radi provere činjeničnih navoda i eventualnih utvrđenja novih činjenica.

Upravni odbor je o ovome od strane novog Direktora obavešten tek 10-ak dana kada je i on  uvidom u Upisnik Javnog tužilaštva navedenu informaciju proverio i utvrdio.

Srđan Hofman je višedecenijski član i Predsednik Upravnih odbora Sokoj-a. Sa funkcija u organima upravljanja Sokoj-a, Srđan Hofman je odsustvovao samo dok je kao DOS-ov član i funkcioner Socijaldemokratije bio Ambasador.

“Igrom slučaja” u poslednjih nekoliko godina (daje se pregled od 2012. godine pa na ovamo) najuži članovi porodice Srđana Hofmana, (supruga, ćerka i zet) su korisnici sredstava iz Fonda za kulturna davanja, a odluku o tome ko su korisnici istih donosi Upravni odbor.

Projekti preko kojih se navedena sredstva ostvaruju su:

https://www.newsound.org.rs/sr/urednicki_odbor.html Glavni i odgovorni urednik, Mirjana Veselinović-Hofman, supruga Srđana Hofmana

http://composers.rs/?page_id=2988 Ansambl osnovala je pijanistkinja Neda Hofman Sretenović  ćerka Srđana Hofmana ,krajem 2011 godine….. Članovi Ansambla su: Neda Hofman, Galja Vranešević (klavir), Mirjana Nešković, Miloš Petrović (violine), Ljubomir Milanović (viola) i Srđan Sretenović (violončelo), zet Srđana Hofmana

https://www.bemus.rs/sr/44-bemus/gudači-sv-djordja-44.html Gudači Svetog Đorđa koji potom izvedu dela Srđana Hofmana kome po ovom osnovu pripada autorska naknada. Spisak navedenih odobrenih projekata sledi u nastavku:

PODNOSILAC NAZIV PROJEKTA SRODSTVO GODINA
Neda Hofman-Sretenović Piano Construction Ćerka 2018
Ansambl za novu muziku Gradilište Festival savremene muzike Reconstruction 2 Ćerka 2018
Katedra za muzikologiju, fakultet muzičke umetnosti , Univerzitet umetnosti u Beogradu Internacionalni časopis za muziku Novi zvuk/New Sound International Journal of Music Supruga 2018
Katedra za muzikologiju, Fakultet muzičke umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu Multimedijalna koncertna promocija 50. broja Internacionalnog časopisa za muziku Novi zvuk/New Sound International Journal of Music Supruga 2018
Univerzitet umetnosti u Beogradu Koncert kamernog orkestra “Gudači sv. Đorđa” povodom proslave 60 god.Univerziteta umetnosti u Beogradu Zet 2017
Katedra za muzikologiju, Fakultet muzičke umetnosti, Beograd Internacionalni časopis za muziku Novi zvuk Supruga 2017
Srđan Sretenović “Komadi vremena” srpska muzika za gudački kvartet Zet 2017
Ansambl za novu muziku Gradilište Festival savremene muzike ReConstruction Ćerka 2017
Srđan Sretenović Violončelo duo u srpskoj muzici Zet 2016
Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa Savremena srpska muzika osamdesetih Zet 2016
Fakultet muzičke umetnosti Časopis Novi zvuk/New Sound Supruga 2016
Fakultet muzičke umetnosti Časopis Novi zvuk/New Sound Supruga 2015
Ansambl Gradilište Plugged in Ćerka 2015
Neda Hofman-Sretenović Elektroakustična muzika u Srbiji (doktorski rad) Ćerka 2014
Srđan Sretenović Koncertno izvođenje sa CD-om Zet 2014
Fakultet muzičke umetnosti Časopis Novi zvuk/New Sound Supruga 2014
Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa Koncert 2014
Fakultet muzičke umetnosti Časopis Novi zvuk/New Sound Supruga 2013
Ansambl Gradilište CD izdanje Studio Live Ćerka 2013
Gudači sv. Đorđa Koncert posvete Čelo plus Zet 2012
Ansambl Gradilište “Projekt 4” Ćerka 2012
Fakultet muzičke umetnosti Časopis Novi zvuk/New Sound Supruga 2012
Fakultet muzičke umetnosti Internacionalni časopis za muziku Novi zvuk Supruga 2012

 

Navedene činjenice, da je krivičnu prijavu protiv aktuelnog Predsednika Upravnog odbora podnela njegova matična kuća, SOKOJ, zatim, predsedavanje organom na čiji se predlog dodeljuju sredstva članovima njegove najuže porodice, na nesumnjiv način govori o tome da se u ovom slučaju radi o ozbiljnom sukobu interesa između prijavljenog i organizacije, zbog čega on ne bi mogao da bude biran ni u jedan organ koji posredno ili neposredno SOKOJ-em upravlja.

IVANA STEFANOVIĆ

Članom 18. Statuta SOKOJ-a – Organizacije muzičkih autora Srbije, propisano je da član upravnog odbora (organ Sokoj-a) ne može biti lice (pravno i fizičko) koje je u sukobu interesa. U sukobu interesa se nalazi lice koje vlasnik, suvlasnik, direktor, član organa upravljanja ili na rukovodećoj  funkciji u okviru koje može da odlučuje o poslovnoj politici fizičkog ili pravnog lica koje ima status korisnika muzičkih dela, za vreme trajanja navedenih okolnosti i 6 meseci po njihovom prestanku. Status korisnika muzičkih dela, u smislu odredaba o sukobu interesa, ima fizičko ili pravno lice koje koristi muzička dela u skladu sa Zakonom, bez obzira na to da li sa Sokoj-em ima zaključen Ugovor o korišćenju muzičkih dela. http://www.sokoj.rs/propisi/statut-sokoja

Ivana Stefanović je pri kandidaturi za člana Upravnog odbora SOKOJ-a svesno prikrila činjenice da je :

– zakonski zastupnik  Centra za muzičku akciju ( http://www.cma.org.rs/, PIB: 105889698, MB: 17743589, adresa, Alekse Nenadovića br. 10, 11 000 Beograd, e-mail : [email protected])

– član upravnog odbora BUNT FESTIVALA – Beogradska umetnička nova teritorija, do Novembra 2016. godine  http://bunt.rs/bt/.

Oba navedena pravna lica su korisnici SOKOJ-a (koriste muziku i dužni su da Organizaciji plaćaju autorsku naknadu).

Prikrivanjem gornjih činjenica imenovana je dovela u zabludu članove Skupštine SOKOJ-a da bude izglasana u Upravni odbor, uprkos nespornim odredbama Statuta SOKOJ-a. Statut SOKOJ-a je obavezujući za sve članove Organizacije.  

Kao član Upravnog odbora, imenovana prima mesečnu naknadu, u ovom trenutku ukupna sredstva naplaćena po ovom osnovu premašuju milion dinara. Upravo za ovaj iznos oštećen je član SOKOJ-a koji je bio prvi sledeći na listi za izbor za člana Upravnog odbora, a u skladu sa glasovima koje je dobio na izbornoj Skupštini.

Po Statutu SOKOJ-a svake godine Upravni odbor donosi odluku o procentu izdvajanja od prikupljenog novca koji će  

Odluku o tome koji projekat dobija sredstva, donosi komisija koju formira Upravni odbor, potom nadzorni odbor, pa Skupština.

“Centar za Muzičku Akciju” godinama unazad (sledi tabelarni pregled) po ovom osnovu dobija odobrena sredstva, a da pri tom u odnosu na SOKOJ nikada nije ispunio svoju zakonsku obavezu, odnosno da do danas po ovom osnovu, izvođenja muzičkih dela iz repertoara koji SOKOJ štiti, nije uplatio ni jedan jedini dinar. Naime, na svakoj “Tribini”, na određen način, izvede se bar jedno autorsko delo koje potpada pod zaštitu SOKOJ-a

Podnosilac Naziv projekta godina
Beogradska Umetnička Nova Teritorija BUNT Festival BUNT 6.0 2018
Centar Za Muzičku Akciju “CMA” “Tribina – Novi zvučni Prostori” 2018
Udruženje Kompozitora Srbije Autorski koncert Ivane Stefanović povodom 70 godina života i 50 godina umetničkog rada 2018
Beogradska umetnička nova teritorija BUNT Festival BUNT 5.0 2017
Centar Za Muzičku Akciju “CMA” “Tribina – Novi zvučni Prostori” 2017
Centar Za Muzičku Akciju “CMA” “sajt Tribina – Novi zvučni Prostori” 2016
Centar Za Muzičku Akciju “CMA” “Tribina – Novi zvučni Prostori” 2016
Udruženje BUNT Festival BUNT 2016
Centar Za Muzičku Akciju Tribina  nova dela 2015
Udruženje BUNT Festival Umetničke Muzike 2015
Centar Za Muzičku Akciju Tribina  nova dela 2014
Centar Za Muzičku Akciju Festival BUNT 2014

 

Na izložen način organi u čijem radu učestvuju ova dva lica članovima njihovih porodica ili Udruženjima na čijem čelu se nalaze, dodeljuju sredstva iz fonda za kulturna davanja.   

Sve ovo je zaposlenima u SOKOJ-u odavno poznato, a zbog čega ovaj upravni odbor do danas nije navedene činjenice vrednovao u skladu sa Zakonom i Statutom Organizacije a postavlja se pitanje zbog čega?

Poštovane kolege, pozivamo Vas da prisustvujete sednici Skupštine Sokoj-a zakazane 26.05.2019. godine i svojim glasovima zaštitite prava svih autora.

 

Loading...

Marija Stevanovic

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia – PREMIJERA

Maya Berovic - Kunem se u nas

RADIO “KOLUBARA”, – slušajte besplatno kvalitetan radio na internetu

RADIO KOLUBARA

DOVEDITE LINIJU DO SAVRŠENSTVA!

bozen cosmetics

PROMO

Loading...

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

Vremenska prognoza

Priključite se PRess Serbia grupi

PRess Serbia Group
Javno group · 353 članova
 

Pridružite se grupi

 

Oficijalna grupa stranice PRessSerbia
Booking.com

All Topics

Poboljšani TURBO ŠLANK JE U PRODAJI!

bozen 300

Prijatelji sajta


BG online

 

class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

RSS NEVEROVATNE PONUDE DANA:

REZERVIŠITE SMEŠTAJ BRZO I POVOLJNO!Booking.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Close