Booking.com
Početna » Travel » Vat Arun – Najlepši hram na svetu napravljen je od bačenog porcelana sa kineskih brodova!
Travel

Vat Arun – Najlepši hram na svetu napravljen je od bačenog porcelana sa kineskih brodova!

Vat Arun je poznata turistička atrakcija u Bangkoku. Nalazi se na obali reke Čao Praja i smatra se jednim od najlepših hramova u celom Tajlandu.


 

Ime nosi po hinduističkom bogu Arunu, personifikaciji zalaska Sunca, a ono po čemu ga razlikuje od svih ostalih građevina na svetu je to što su njegovi zidovi i kule sa cvetnim ukrasima izrađeni od porcelana.

Iako je sigurno da postoji najmanje od 17. veka, tačan datum gradnje ove velelepne građevine nije poznat. Njegov najupečatljiviji arhitektonski detalj je toranj u kmerskom stilu, sagrađen početkom 19. veka za vreme vladavine Rame II – nakon što je započeo obnovu napuštenog zdanja.

Sem oko datuma gradnje, nema slaganja ni oko toga kolika je zapravo njegova visina. I tu se navode različite brojke, ali da kažemo da je cifra koja se najčešće pominje – 82 metra.

Ta kula se naziva prang, a oko hrama se nalaze još četiri manja pranga ali i figure vojnika i životinja izrađenih u kineskom stilu.

Poseduje impozantnu visinu, ali i fantastične ukrase, pa je vremenom postao jednaod najposećenijih turističkih atrakcija Bangkoka. Stručnjaci navode da je za izradu kitnjastih mozaičkih ukrasa iskorišćeno na hiljade školjki i komada slomljenog kineskog porcelana – za koji se vezuje zanimljiva priča.

Naime, kako su u prošlosti mnogi kineski brodovi pristajali u gradsku luku i usput bacali džakove pune viška porcelana, veliki deo je recikliran i iskorišćen za ukrašavanje lokalnih hramova, uključujući Vat Arun, piše nationalgeographic.rs.

(nationalgeographic.rs/pixabay)

PRess Serbia