Početna » News » Sport » Utakmice Svetskog prvenstva u 11 gradova na 12 stadiona u Rusiji
Sport

Utakmice Svetskog prvenstva u 11 gradova na 12 stadiona u Rusiji

Poraz domaćina Rusije, Urugvaj prvi u Grupi A

Utakmice Svetskog fudbalskog prvenstva koje u četvrtak počinje u Rusiji igraće se u 11 gradova na 12 stadiona


Moskva je jedan od najvećih gradova sveta sa najmanje 12 miliona stanovnika, a u glavnom gradu Rusije igraće se 12 utakmica, sedam na stadionu Lužnjiki, kapaciteta 80.000 sedišta, a pet na stadionu Spartaka koji može da primi 45.000 ljudi. Do oba stadiona najlakše je stići metroom.

Turnir će u četvrtak od 17 časova početi na Lužnjikiju, utakmicom Grupe A izmedju domaćina Rusije i Saudijske Arabije.

Na stadionu Lužnjiki će izmedju ostalih igrati Argentina i Island, 16. juna, dan kasnije Nemačka će igrati protiv Meksika, a 19. juna aktuelni šampion Evrope Portugal igraće protiv Senegala.

Srbija i Brazil igraće na stadionu Spartaka 27. juna.

U Moskvi će se igrati dve utakmice osmine finala, jedna na stadionu Lužnjiki, a druga na terenu Spartaka, a Lužnjiki će biti domaćin prvog polufinala 11. jula i finala 15. jula.

Na stadionu u Kazanju odigraće se šest utakmica, počevši od duela u Grupi C izmedju Francuske i Australije 16. juna. Španija i Iran igraće u Grupi B 20. juna, a četiri dana kaasnije Kolumbija i Poljska u Grupi H.

Odigraće se i dve utakmice nokaut faze, u osmini finala 30. juna i četvrtfinalu 6. jula.

Kazanj arena, koja je na sat i po leta udaljena od Moskve, prima 45.000 ljudi, a otvorena je pre pet godina.

Na stadionu Fišt u Sočiju, kapaciteta 48.000 sedišta odigraće se šest utakmica, počevši od duela Španije i Portugala u Grupi B, 15. juna, dok će branilac titule Nemačka igrati protiv Švedske 23. juna.

U Sočiju će se igrati utakmica osmine finala 30. juna i četvrtfinale 7. jula.

Stadion je izgradjen za Zimske olimpijske igre 2014. godine i na njemu su održane ceremonije otvaranja i zatvaranja tog takmičenja. Od tada je stadion uglavnom prazan, a povremeno je domaćin prijateljskih utakmica i ruskog Kupa.

Organizatori Svetskog prvenstva ponudili su navijačima besplatne karte za voz, pošto je to letovalište udaljeno od Moskve nešto manje od 1.700 kilometara.

Stadion u Saransku biće domaćin četiri utakmice Mundijala, sve u grupnoj fazi. Peru i Danska igraće u Grupi C 16. juna, a Portugal u Grupi B 25. jun.

Izgradjen je novi stadion u Saransku i može da primi 44.000 ljudi. Saransk, u kome živi manje od 300.000 ljudi, je iznenadjujuće uključen u Svetsko prvensto, na račun poznatijih i većih gradova, sa bogatijom sportskom istorijom.

Posle Mundijala kapacitet stadiona biće smanjen na 25.000 sedišta. Lokalni klub Mordovija je ove godine igrao u trećoj ligi, a utakmicama u proseku prisustvuje manje od 1.000 ljudi.

Od poznatih, stanovnik Saranska je glumac Žerar Depardje, koji je primio rusko državljanstvo 2013. godine, a lokalni bioskop nosi njegovo ime.

Stadion u Kalinjingradu je jedan od najmanjih na kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva od 2002. godine, kapaciteta 35.000 sedišta.

U tom gradu igraće se četiri utakmice, medju kojima i duel Srbije i Švajcarske u Grupi E 22. juna, meč Španije i Maroka 25. juna, kao i duel Belgije i Engleske u poslednjem kolu Grupe G koji bi mogao da odluči ko će proći dalje.

Posle Mundijala stadion će koristiti klub Baltka, koji se trenutno takmiči u drugoj ruskoj ligi.

Grad Jekaterinburg je grad domaćin Mundijala koji je najudaljeniji od Moskve 1.416 kilometara, odnosno 26 sati putovanja.

Odigraće se četiri utakmice Mundijala na Jekaterinburg areni, sve u grupnoj fazi, počevši od duela Egipta i Urugvaja u Grupi A 15. juna.

Stadion može da primi od 25.000 do 30.000 ljudi, a kako bi ispunili standarde Fifa, organizatori su napravili jednu tribinu izvan granica stadiona, koja će biti srušena po završetku turnira.

Utakmice Mundijala gledaće se na velikom ekranu koji će biti postavljen u parku Majakovski, u centru grada.

Na stadionu u gradu Nižnji Novgorod kapaciteta 45.000 sedišta igraće se šest utakmica, počevši od duela Švedske i Južne Koreje 18. juna, a tu će se igrati i meč Argentine i Hrvatske 21. juna.

Stadion će biti domaćin i jedne utakmice osmine finala 1. jula i jednog četvrtfinala 6. jula.

Put od Moskve do Nižnjeg traje šest sati vozom, a četiri sata brzim vozom, a organizatori su odlučile da karte za pojedine polaske budu besplatne za navijače.

Volgograd arena kapaciteta 45.000 sedišta biće domaćin četiri utakmice, počevši od duela Engleske i tunisa 18. juna u Grupi G, a igraće i Nigerija i Island, 22. juna u Grupi A.

Stadion je izgradjen na nekadašnjem bojnom polju, a radnici su tokom izgradnje pronašli više od 200 granata i ostalog naoružanja, kao i tela dvojice neidentifikovanih sovjetskih vojnika.

Na stadionu Rostov Arena, koji leži na levoj obali reke Don odigraće se pet utakmica, a u prvoj će Brazil igrati protiv Švajcarske 17. juna.

Stadion kapaciteta 45.000 sedišta biće domaćin jedne utakmice osmine finala 2. jula.

Posle Mundijala stadion će koristiti klub Rostov.

U gradu poznatom po kozacima i vodki, biće postavljen veliki ekran na kome će navijači moći da prate utakmice.

Stadion u Samari biće domaćin šest utakmica, počevši od duela Srbije i Kostarike 17. juna u Grupi E, a igraće se i jedna utakmica osmine finala 2. jula i jedno četvrtfinale 7. jula.

Stadion može da primi 45.000 ljudi i udaljen je nešto više od šest kilometara od centra grada.

Na novom stadionu u Sankt Peterburgu odigraće se sedam utakmica, počevši od duela Maroka i Irana 15. juna u Grupi B.

Na stadionu kapaciteta 67.000 sedišta odigraće se i jedna utakmica osmine finala, polufinale i utakmica za treće mesto.

Izgradnja stadiona koštala je 670 miliona dolara, a navijačima je potrebno 25 minuta hoda do najbliže metro stanice.

Sankt Peterburg je jedan od najatraktivnijih gradova za turiste, počevši od muzeja, parkova, restorana, a poznat je i po noćnom životu.

 

 

 

Izvor: beta

About the author

Aleksandra J.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia