Booking.com
Entertainment Business Gadgets and Tech Lifestyle Zanimljivosti

Uštedite 4.000 din godišnje

Profil zavisnika od interneta: Loše obrazovan, ima visok pritisak i loše pamti!

Plaćanje preko interneta, plaćate bez provizija i čekanja u redovima.


Za 4000 dinara možete da kupite oko 100 vekni hleba,  40 čokolada, oko 12 vrećica praška za veš, da se častite nekim dobrim komadom odeće ili novim cipelama. Toliko godišnje potroši prosečna srpska porodica plaćanjem mesečnih rata za komunalije na šaltrima banaka i Pošte. U pitanju je značajan iznos koji se može uštedeti online plaćanjem jer banke omogućavaju građanima da račune plaćaju putem interneta bez plaćanja provizije.

Jednostavnost korišćenja i komfor koji omogućava plaćanje putem interneta, kao i stalna dostupnost ove usluge utiče na konstantni rast broja korisnika e-bankinga i m-bankinga. U 2017. godini više od 2/3 naloga za plaćanje realizovano je elektronskim putem u domaćem platnom prometu. Procenjuje se da će već naredne godine više od 50% transakcija i plaćanja biti obavljano putem pametnih uređaja – kompjutera i telefona. Podatak ne iznenađuje ukoliko se ima u vidu da online plaćanja štede i vreme i novac.

U bankama navode da plaćanja elektronskim putem najviše obavljaju klijenti starosne dobi od 30 do 45 godina. Zanimljiv podatak je da je primetan i porast penzionera koji ovu uslugu koriste jer uviđaju njene prednosti i pre svega uštedu koju mogu da ostvare.

Sve što je potrebno da bi neko mogao da koristi usluge plaćanja putem interneta je da poseduje tekući račun u banci. Elektronsko bankarstvo je potpuno besplatno, kako za fizička tako i za pravna lica i preduzetnike.

Za korisnike premijum paket računa nalozi za plaćanje do 300.000 dinara su potpuno besplatni i klijenti mogu da obavljaju neograničen broj plaćanja svakog meseca. Za ostale korisnike, naplaćuje se naknada za svaki izvršen nalog koja je značajno niža u odnosu na gotovinske naloge na šalteru i iznosi 0.5%, minimalno 8 dinara, a maksimalno 250 dinara.

Ubrzani tehnološki razvoj promenio je način na koji banke posluju sa klijentima, ali i navike i očekivanja korisnika bankarskih usluga. Klijenti očekuju usluge u skladu sa svojim potrebama, bilo kad i bilo gde a na bankama je da odgovore na izazove digitalnog doba i potrebu klijenata za efikasnim upravljanjem svojim novcem i vremenom.

 

 

(Blic)

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia