Booking.com
Travel

Uskršnje ostrvo – Neistražena misterija!

uskrsnje ostrvo

Uskršnje ostrvo, posebna teritorija Čilea na jugoistoku Tihog okeana jedno je od najčudnijih i najprestižnijih mesta na zemlji. Stotine džinovskih, kamenih statua trajni su dokaz jedne od najneobičnijih civilizacija koju je svet ikada video.


 

Uskršnje ostrvo takođe zove se Rapa Nui i to je tipično ostrvo polinezijske kulture. Vrlo je daleko od Čilea, ali sadrži jedan od njegovih Svetska baština jer kipovi čine Nacionalni park Rapa Nui od 1995.

Uskršnje ostrvo decenijama fascinira kako naučni svet, tako i celu javnost, a jedan deo misterije konačno je rešen. Rapa Nui je postala prvorazredna turistička destinacija zahvaljujući najstarijim kamenim stanovnicima – Moai skulpturama

Istraživači su se dugo pitali zašto su ogromne statue postavljene tamo gde jesu. Međutim, nova studija kaže da su ih lokalci postavili blizu izvora najvitalnijeg resursa čovečanstva: sveže vode.

Nova studija, pokušala je da nađe dokaze koliko je zapravo stanovnika bilo na ovim prostorima, gde su pronađene ogromne glave isklesane od kamena. „Uprkos izolovanosti, stanovnici Uskršnjeg ostrva razvili su specifičnu socijalnu strukturu i stvorili predivna umetnička dela. Pokušali smo da razrešimo jedan deo puzle i da shvatimo koliko je zapravo ovde ljudi živelo“, navodi doktor Sedrik Pulestoun, glavni autor studije.

Prema istraživanjima, na Uskršnjem ostrvu, živelo je oko 17 500 stanovnika. Prethodne studije tvrdile su da je na ovom ostrvu živelo između 1500 i 3000 ljudi, osnovneskole.edukacija.rs.

Istorija Uskršnjeg ostrva je i dalje veoma tajnovita, a pored konflikta koji su se tu događali, populacija se smanjila zbog same ekologije i nedostatka osnovnih uslova za život, pre svega hrane.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia