Booking.com
Lepota i zdravlje

URINARNE INFEKCIJE, PREHLADA, PAD IMUNITETA! Posledice nedostatka vitamina C su višestruke!

URINARNE INFEKCIJE, PREHLADA, PAD IMUNITETA! Posledice nedostatka vitamina C su višestruke!

Evo u kojim namirnicama ga najviše ima!


Vitamin C vitalan je u očuvanju imunitera i održavanju zdravlja i elastičnosti kose, a njegov nedostatak može dovesti do pada imuniteta, upale desni i krvarenja, prehlade, kao i infekcija urinarnog trakta.

Vitamin C sadrži antioksidanse, pa je značajan u detoksikaciji organizma, proizvodnji kolagena, a doprinosi i brzom zarastanju rana.

Čuva srce

Odličan je za vid

NIH takođe nudi dokaze da vitamin C može da prevenira, pa čak i leči makularnu degeneraciju i mrenu, dva vodeća uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

Smatra se da ovaj vitamin utiče na jačanje imuniteta, ipak stručnjaci ističu da ne mora da bude tako efektan u sprečavanju prehlade kao što mislite. Vitamin C može da skrati trajanje bolesti i da ublaži simptome kod opšte populacije, pojašnjava NIH.

Ipak pored svega navedenog vitamin C može da izazove i neke komplikacije.

Bolovi u stomaku

Kako vitamin C nije toksičan, ne može da prouzrokuje jake negativne posledice nakon konzumacije, ali može da stvori probleme u gastroenterološkom sistemu, poput proliva, mučnine i grčeva.

Kamen u bubregu

Postoje neki dokazi da visok nivo vitamina C može da pojača udeo kiseline u bubrezima i mokraći, što pak može da utiče na razvoj kamena u bubregu.

Manjak vitamina C manifestuje se kroz česte infekcije

Sklonost infekcijama, malaksalost, bolest u zglobovima, ali i suva koža tela, rane koje sporo zarastaju i slično, samo su neki od znakova upozorenja koji nam govore da bi trebalo da povećamo unos ovog snažnog antioksidansa.

Prvo na šta pomislimo kad je reč o vitaminu C, jesu dodaci ishrani i konzumacija citrusnog voća, ali dobro je znati da su šipak, kupus, acerola, zeleno lisnato povrće, kivi i jagode, takođe izvrsni izvori vitamina C.

Namirnice koje sadrže vitamin C

Vitamin C možete pronaći u namirnicama kao što su čili papričice, crvena paprika, zelena paprika, kelj, brokoli, ananas i jagode.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia