fbpx
Društvo News

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Ove tablete nisu lek! Morate da sledite ovo uputstvo

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Ove tablete nisu lek! Morate da sledite ovo uputstvo
Foto: Pixabay

Stručnjaci upozoravaju na to da probiotici nisu lek za sve i da ih treba koristiti prema uputsvima lekara.


Predsednik turskog Udruženja za probiotike i prebiotike Tarkan Karakan je u razgovoru za Anadoliju kazao kako su probiotici živi mikroorganizmi koji ako se koriste u adekvatnim količinama imaju povoljne učinke na zdravlje čoveka. Probiotici su korisne bakterije koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore. Dodao je, kako zdrava ishrana poboljšava crevnu mikrofloru, ali i da nije dobro da ljudi probiotike koriste bez konsultacije sa stručnjakom. Ukazao je i na povezanost niza bolesti, alergije na hranu, depresije, napada panike, autizma, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti sa oboljenjima creva.

– Bakterije u probavnom sistemu se sastoje od korisnih i štetnih bakterija. Kada je zaštićena ova ravnoteža, vi ste zdravi. Ali, šta narušava tu ravnotežu? Prvenstveno antibiotici. Mogu trajno da unište korisne bakterije u crevima.

Zbog toga bi trebalo da izbegavate antibiotike koliko je to moguće, rekao je Karakan.

Pojasnio je kako antibiotici koji se često koriste kod bolesti creva i dugo nakon konzumacije imaju uticaj na organizam. Podsetio je na česta upozorenja prilikom korištenja antibiotika o kojima se rade mnoga naučna istraživanja.

– Probiotici nisu lek za sve. Trebalo bi da koristite ona koji imaju naučna uporišta. Pogrešno je misliti da su ‘dobri za sve’, rekao je Karakan koji je dodao kako će i u budućnosti biti akutelne terapije poboljšanja crevne mirkoflore i ponovio važnost probiotika.

Pojasnio je kako naučnici istražuju crevne bolesti, autizam i tome slično, ali i vezu između crevnih bolesti i konzumacije antibiotika.

Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/Srbija Danas
Loading...

Video nedelje

DJ MARTIN - BUDI MOJE SVE (4K)

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

LaClasse Couture

Prijatelji sajta


BG online

Vesti Dana

reporter

class=
class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

Close