fbpx
bozen 728
Travel

Upoznajte najodrživije svetske gradove!

london
bozen 728

Procenjuje se da će uskoro u gradovima živeti 70% svetske populacije. Prihvatanje sve većeg broja novih stanovnika po održivom modelu koji ne ugrožava svakodnevno funkcionisanje, postaje veliki izazov za mnoge svetske gradove.


 

Na osnovu socijalnih, ekonomskih i ekoloških aspekata urbanih politika, svake godine se formira indeks održivih gradova – Sustainable Cities Index (SCI). Ovo su gradovi koji su ove godine najbolje rangirani prema tom indeksu.

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Balans između socijalnog i ekonomskog razvoja

Britanska prestonica izdvaja se po visokoj oceni blagostanja stanovnika (zdravlje, obrazovanje, niska stopa kriminala), uslova rada i uslova urbanog života (pristupačnost i efikasnog gradskog prevoza).

Takođe, zahvaljujući svojoj ekonomskoj poziciji, grad može da izdvoji značajne resurse za rešavanje problema daljeg rasta, kvaliteta vazduha i upravljanja otpadom.

Stokholm, Švedska

Najzeleniji grad na svetu

Najvažniji švedski grad je vodeći u svetu po upravljanju životnom sredinom, zahvaljujući investiranju u održivu infrastrukturu, niske emisije štetnih gasova i dobar kvalitet vazduha. Stokholm i Frankfurt se smatraju gradovima koji su najuspešnije uskladili ekonomski rast sa zahtevnim ekološkim standardima, zbog čega je kvalitet života u njima među najboljim na svetu. Stokholm ima i velike zelene površine, ispodprosečno zagađenje vazduha i efikasno upravljanje otpadom, a poznat je po tome što je mnogo novca uložio u svoju  biciklističku infrastrukturu.

Najvažniji švedski grad je vodeći u svetu po upravljanju životnom sredinom, zahvaljujući investiranju u održivu infrastrukturu, niske emisije štetnih gasova i dobar kvalitet vazduha
Edinburg, Ujedinjeno Kraljevstvo

Građani na prvom mestu

I dok Stokhom prednjači po pitanju životne sredine, Edinburg je posvećen društvenim pitanjima, po čemu prednjači u svetu. Ovaj grad se izdvaja po pristupačnoj ceni življenja, gradskom prevozu i jednakosti plata. U Edinburgu je takođe niska stopa kriminala i odlična zdravstvena zaštita, kao i mogućnosti za obrazovanje.

Singapur

Prestonica poslovnih prilika

Ostrvski grad-država visoku poziciju duguje odličnim uslovima za poslovanje, po kojima se našao ispred Hong Konga i Londona. Odlična poslovna klima, transportna infrastruktura i povezanost različitih delova grada su njegove glavne odlike, ali on je dobio najbolje ocene i za uslove rada i univerzitetska tehnološka istraživanja. Na duge staze, gradovima koji imaju ovako visoke prihode i priliv investicija, biće najlakše da ulažu u svoju održivost.

Ostrvski grad-država visoku poziciju duguje odličnim uslovima za poslovanje, po kojima se našao ispred Hong Konga i Londona
Beč, Austrija

Pametna eko-metropola

Beč se ove godine već našao na vrhu liste najboljih gradova za život, a uz zavidne kulturne sadržaje i aktivnosti, kao i ekonomiju zasnovanu na nauci i tehnologiji, gradske vlasti su nedavno pokrenule program transformacije Beča u pametni grad do 2050. godine, sa ciljem da se karbonski otisak smanji sa 3,1 na 1 tonu po osobi.

Njujork, SAD

Najbolji u SAD-u

Mnogi priobalni gradovi SAD-a nalaze se u Top 20 ove liste, ali samo Njujork je uspeo da se pozicionira među prvih deset. Cilj ovog grada je da skladi ekološke, ekonomske i društvene aspekte. Njegova urbana politika je dugoročna i bavi se rešavanjem trenutnih, ali i budućih problema, a najveće prednosti su digitalna povezivost i ulaganja u tehnološka istraživanja, ali i ekonomska razvijenost.

Times Square je nezaobilazna atrakcija Njujorka, a potpuno je besplatna
Madrid, Španija

Povezivost i posvećenost ljudima

Madrid se i dalje bori da poboljša svoj ekonomski aspekt (nalazi se tek na 49. mestu prema ovom parametru), zbog čega ima nedovoljno investicija u tehnološka istraživanja i visoku stopu nezaposlenosti. Ovaj grad može još mnogo toga da uradi i na poboljšanju gradskog saobraćaja, smanjenju zagađenja, uvođenju novih zelenih površina, ekspolataciji čiste energije, ulaganju u biciklističku infrastrukturu i sl. Njegove najjače strane su pristupačna cena života i saobraćajna povezanost različitih delova grada. I ovde, ipak, ima prostora za unapređenja, posebno u domenu obrazovanja, javnog prevoza i kulturne ponude, ali i održivih turističkih modela.

Vankuver, Kanada

Od industrije do zaštite životne sredine

Vankuver se smatra postindustrijskim gradom, čiji najveći izazov je usvajanje digitalnih inovacija, a zbog svog eksplozivnog rasta, suočava sa i sa problemom integracije pridošlica u lokalnu zajednicu. Ipak, izdvaja se po niskoj zagađenosti i odličnim sistemima upozorenja na prirodne katastrofe.

Barselona, Španija

Turizam kao pokretač ekonomije

U odnosu na Madrid, Barselona više ulaže u tehnološka istraživanja i ima mnogo jači turistički sektor. Ističe se po dobroj zdravstvenoj zaštiti i obrazovnom sistemu, iako ima još prostora da ispuni svoj ekonomski potencijal i poveća broj zaposlenih. Najgoru ocenu Barselona je dobila za saobraćaju infrastrukturu, a takođe ne stoji dobro ni po pitanju kvaliteta vazduha i gradskih zelenih površina.

Barselona je jedna od evropskih destinacija koje se guše u isparenjima sa kruzera
Tokio, Japan

Lider u obrazovanju

Tokio svojim stanovnicima nudi najbolje obrazovne mogućnosti i kulturne sadržaje i aktivnosti, ali slaba tačka mu je sve starija populacija u kombinaciji sa visokom gustinom naseljenosti u mnogim gradskim četvrtima. Prestonici Japana je potrebno više zelenih površina i bolje upravljanje otpadom, a još uvek se nedovoljno radi na čistim izvorima energije i tehnologijama za smanjenje emisija štetnih gasova. Iznenađujuće, Tokio se na listi gradova sa najboljom biciklističkom infrastrukturom našao tek na 63. mestu. Sa druge strane, prestonica Japana se može pohvaliti odličnim gradskim prevozom i visokom stopom zaposlenosti stanovništva.

(travelmagazine/pixabay)

Loading...

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

Video nedelje

SASA KOVACEVIC -Moja Malena (official video)

RADIO “KOLUBARA”, – slušajte besplatno kvalitetan radio na internetu

RADIO KOLUBARA

DOVEDITE LINIJU DO SAVRŠENSTVA!

bozen cosmetics

Da li ste nekad posetili ovakav noćni klub?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PRess Serbia (@pressserbia) on

Loading...

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

Oaza komfora i stila u srcu Beograda!

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

Vremenska prognoza

Priključite se PRess Serbia grupi

PRess Serbia Group
Javno group · 353 članova
 

Pridružite se grupi

 

Oficijalna grupa stranice PRessSerbia
Booking.com

Poboljšani TURBO ŠLANK JE U PRODAJI!

bozen 300

Prijatelji sajta


BG online

 

class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

Close