Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Umor, vrtoglavica i opadanje kose, prvi simptomi malokrvnosti – Savetnica za ishranu otkrila domaći eliksir za poboljšanje krvne slike (RECEPT)

Kako nam telo poručuje da mu nedostaje gvožđe?

Ove simptome često ignorišemo ili ih prepisujemo drugim stvarima, najčešće svakodnevnoj izloženosti stresu, pa anemija dugo ostaje neotkrivena. Brz tempo života, suva, jednolična i neadekvatna ishrana čine pogodno tlo za nastanak anemije.


Kako postoji veliki broj različitih tipova anemije, vrlo je bitno da se analizom krvi utvrdi tačna dijagnoza I da se na osnovu toga primeni adekvatna terapija.

Mnogi ljudi se trude da s promenom vremena poprave svoj imunitet, ali ne znaju gde greše kada im ne polazi za rukom. Loša krvna slika nije dobra za imunitet, u uzročno-posledičnoj vezi su, te stoga, ukoliko vam je loša krvna slika ni imunitet ne može biti jak.

Kod krvne slike nije važan samo broj crvenih krvnih zrnaca, već i nivo hemoglobina. Ukoliko je hemoglobin na niskom nivou, doći će do smanjenog prenosa kiseonika, a to će uzrokovati anemiju.

Kompletna krvna slika uključuje broj eritrocita, leukocita i trombocita, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), trombocitne konstante (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (podvrste leukocita: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti), hemoglobin i hematokrit.

Evo kako da tumačite skraćenice na nalazu. 

RBC– eritrociti (crvena krvna zrnca) prenose kiseonik iz pluća do ostalih delova tela;

WBC– leukociti (bela krvna zrnca) služe za obranu organizma od bakterija, virusa i gljivica;

PLT– trombociti (krvne pločice) učestvuju u stvaranju ugrušaka i zaustavljanja krvarenja;

Hb – koncentracija hemoglobina;

Hct – udeo krvnih stanica ili hematokrit u ukupnom volumenu krvi;

MCV – srednji volumen eritrocita;

MCHC – srednja koncentracija hemoglobina u eritrocitima;

RDW – širina distribucije eritrocita,sortiranje eritrocita po veličini;

MTV – prosečni srednji volumen trombocita.

Eritrociti

Eritrociti ili crvena krvna zrnca su krvne ćelije koje sadrže hemoglobin i učestvuju u prenosu kiseonika vezanog za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva.

Normalne vrednosti – 3,86 x 1012/ l do 5,08 x 1012/l za ženu i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce.

Snižene vrednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja. Povišene vrednosti mogu biti uzrokovane stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.

Leukociti

Leukociti ili bela krvna zrnca, stvaraju se ukoštanoj sržii štite organizam od infekcija. Učestvuju u imunom odgovoru. Postoji pet različitih vrsta belih krvnih zrnaca i sve one su deo odbrane organizma protiv najezde infektivnih i drugih štetnih materija.

Normalne vrednosti – 3.9 – 10×109/l

Povećan broj leukocita u organizmu znači neku bakterijsku infekciju. Smanjen broj leukocita označava virusno oboljenje, kod primene nekih lekova, hemoterapije, leukocitoza, u stresnim situacijama…

Hemoglobin

Hemoglobin predstavlja sastojak crvenih krvnih zrnaca. On prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen dioksid iz tkiva nazad u pluća. Svakim udahom krv u plućima dobija kiseonik i zahvaljujući upravo hemoglobinu distribuiše ga do svih tkiva i organa.

Normalna koncentracija – 110-180 g/I

Snižena koncentracija ukazuje na anemiju. Povećana koncentracija je u stanjima hemokoncentracije organizma i kod policitemija.

Hematokrit

Hematokrit predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi.

Normalne vrednosti – za žene 0.356 – 0.470 L/l i kod muškaraca 0.41 – 0.53 L/l

Povećane vrednosti hematokrita se viđaju kod dehidratacije i šoka. Hematokrit je smanjen u trudnoći, a smanjuje se i sa godinama života. Takođe je smanjen kod anemija, leukemija, povećane funkcije štitaste žlezde(hipertireoze), ciroze jetre, opekotina i infekcija.

Trombociti

Trombociti su ćelije koje učestvuju u koagulaciji (zgrušavanju) krvi.

Normalne vrednosti – 140-450 x 109/l

Višak trombocita izaziva pojačano zgrušavanje krvi i može da dovede do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sistemu. Manjak trombocita (trombocitopenija) izaziva sklonost krvarenju, trombociti su sniženi kod hemioterapija, malignih oboljenja, hepatitisa i slično.

Eritrocitne konstante

Eritrocitne konstante se izračunavaju iz broja eritrocita, koncentracije hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvalitetu eritrocita.

MCV (mean cell volume) – veličina eritrocita – normalne vrednosti su od 81 – 99 fl;

MCH (mean cell hemoglobin) – prosečna količina hemoglobina u eritrocitu – normalne vrendosti su od 29-32.9 pg;

MCHC (mean cell hemoglobin concentration) – prosečna koncentracija hemoglobina u eritrocitu – normalne vrednosti su od 310 – 350 g/l;

RDW (red cell distribution width) – raspodela eritrocita po volumenu – normalne vrednosti su od 11,5-16,5 %

Glukoza – normalne vrednosti od 3,5-6,1 mmol/l

Povišene vrednosti se javljaju kod dijabetičara, a snižene kod hipoglikemije različitih uzroka.

Stanje bubrega

Urea – normalne vrednosti od 1,7-8,3 mmol/l

Kreatinin – normalne vrednosti za muškarce od 62-106; a za žene od 44-80 umol/l

Povišene vrednosti se javljaju kod bubrežnih oboljenja. Povećana urea, a normalan kreatinin može da bude i rezultat ishrane bogate proteinima. Povišene vrednosti kreatinina mogu biti i posledica veće fizičke aktivnosti ili uzimanja steroida. Smanjene vrednosti se javljaju kod trudnica i žena uopšte.

Masnoće u krvi

Holesterol – Preporučen < 5,2; Visok > 6,2 mmol/l

HDL holesterol (dobar) – Preporučen > 1,54; Nizak < 1,0 mmol/l

Dijagnostički značaj imaju snižene vrednosti HDL holesterola. U tom slučaju postoji povećan rizik nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Što su veće vrednosti HDL holesterola, to je bolje, jer ovaj holesterol “čisti” krvne sudove.

LDL holesterol (loš) – Preporučen < 2,6; Visok > 4,1 mmol/l

Povišene vrednosti obično su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, pre svih ateroskleroze.

Trigliceridi– Preporučen < 1,7; Visok > 2,3 mmol/l

Povišene vrednosti najčešće su znak nepoštovanja pravila da se ne uzima hrana 12 sati pre vađenja krvi. Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.

Stanje jetre

ALT – normalna vrednost od 8-41 IJ/I

Povišene vrednosti ukazuju na akutno oštećenje jetre, najčešće izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pića i slično

AST – normalna vrednost od 7-38 IJ/I

Povišene vrednosti ukazuju na značajno oštećenje jetre ili neka druga oboljenja (na primer neka mišićna oboljenja);

Gama GT – normalna vrednost za muškarce od 8-40; a za žene od 5-35IJ/I Povišene vrednosti se najčešće javljaju kod alkoholičara i znak suoštećenja jetre.

Gvožđe – normalno za muškarce od 10,6-28,3; za žene 6,6-26,0 umol/l

Zajedno sa hemoglobinom, eritrocitima i parametrima koji određuju morfologiju eritrocita (MCV, MCH i MCHC) pruža uvid u stanje koštane srži. Određivanje samo gvožđa nema nikakvog značaja za postavljanje dijagnoze anemije.

O jakom imunitetu, zdravlju i dobroj krvnoj slici treba uvek razmišljati. Postoje brojna prirodna, alternativna sredstva uz pomoć kojih možete ojačati celokupan organizam i biti odgovorni prema sebi.

Neke od njih nam otkriva Marina Ilić, fitnes instruktorka, savetnica za ishranu i mama influenserka.

Napitak za jak imunitet

U litar vode dodati 2 ili 3 kesice zelenog čaja, sok od jednog limuna, malo rendane kore limuna (samo žuti deo), svežu nanu i meda po ukusu. Popiti ceo litar za dan.

Napitak za bolju krvnu sliku, menstrualne bolove, obilna krvarenje

U jedan litar vode staviti 2 do 3 kesice čaja od bilo kog crvenog voća. Dodati grančicu ruzmarina, med i malo borovnica.

Neophodno je dnevno piti litar ovog napitka.

VAŽNO: Ako vam je krvna slika loša, neophodno je da se obratite lekaru. Ovi recepti su samo alternativa.

(sd.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

фебруар 2024.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia