fbpx
Health and beauty Saveti

Umor kao posledica nedostatka gvožđa?

ljudi "kilaviji" od drugih

Ukoliko se lako zamarate i nemate energije, moguće je da vam nedostaje gvožđe. Ovaj mineral je od ključne važnosti za telo – neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prenos kiseonika putem hemoglobina od pluća do tkiva. Kako znati kada je umor posledica nedostatka gvožđa?


 

Preporučen dnevni unos gvožđa za odrasle muškarce iznosi 8 mg, a za žene pre menopauze 18 mg, dok se potreba za gvožđem u menopauzi smanjuje i iznosi 8 mg. Za vreme trudnoće potreba za gvožđem se povećava na 27 mg dnevno.

Umor i iscrpljenost su glavni znakovi nedostatka gvožđa, a mogu biti praćeni opadanjem kose, bledilom, poteškoćama u koncentraciji, zadihanošću i lošijim zarastanjem rana. U ozbiljnijim slučajevima mogu se javiti i lupanje srca i vrtoglavica.

Da biste smanjili šanse za pojavu nedostatka gvožđe, možete da uključite u ishranu više namirnica bogatih ovim mineralom. Meso, jaja, riba i morski plodovi predstavljaju odlične izvore gvožđa.

Od biljnih izvora tu su spanać, kopriva, plavi patlidžan, proizvodi od soje (naročito tofu), beli pasulj, sočivo, leblebije. Morske alge takođe spadaju u najbolje neživotinjske izvore ovog minerala, kao i integralne žitarice (ječam, pirinač, proso) i semenke susama, bunedeve i suncokreta. Isto tako bi trebalo obratiti pažnju na unos hrane i pića koja smanjuju apsorpciju gvožđa, a to su npr. čaj, kafa i mlečni proizvodi.

(doktor.rs)

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close