Booking.com
Početna » News » Društvo » U SUSRET SVETSKOM DANU ŽIVOTINJA: One su ravnopravni stanovnici naše zemlje!
Društvo

U SUSRET SVETSKOM DANU ŽIVOTINJA: One su ravnopravni stanovnici naše zemlje!

U SUSRET SVETSKOM DANU ŽIVOTINJA: One su ravnopravni stanovnici naše zemlje!
Foto: Privatna arhiva

Ovih dana, sve je u znaku predstojećeg Svetskog dana životinja koji se obeležava svake godine 4. oktobra. Održavaju se brojni događaji posvećeni ovim posebnim stvorenjima, upućuje se apel na očuvanje njihove vrste i na to koliko one znače planeti zemlji.


Podsetimo, svetski dan životinja proglašen je 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Odlučeno je da taj dan tradicionalno bude obeležavan 4. oktobra, kada Katolička crkva slavi Svetog Franja Asiškog – zaštitnika životinja.

Od tada je Svetski dan životinja postao dan sećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban naglasak stavljen je na ljude koji ih vole i poštuju.

Suočavamo se brojnim zalutalim životinjama ali i ubijanjem životinja koje su mnogo važne za naš eko-sistem. Recimo, ogroman broj pasa i mačaka nikada ne oseti toplinu doma, i svoje dane provode na hladnoj i mokroj ulici, ili u nekom od prihvatilišta za nezbrinute životinje. Kako sam rođena na selu, tako sam odmalena učila da volim sve životinje, te kad god sam bila u mogućnosti, udomljavala bih ih ili širila vest drugima da ih zbrinu. To je najmanje što možemo da učinimo, a one na svoj način znaju biti zahvalne. Smatram ih ravnopravnim stanovnicima okruženja sa kojima dišemo isti vazduh“ –  izjavila je humanitarka, poznatija pesnikinja Božica Velousis koja se za potrebe našeg portala, fotografisala u Beogradskom zoološkom vrtu i koja priprema projekat posvećen ugroženim životinjama.

U SUSRET SVETSKOM DANU ŽIVOTINJA: One su ravnopravni stanovnici naše zemlje!
Foto: Privatna arhiva

Stoga, poštovani čitaoci, imajte u vidu da životinje, baš kao vi,  osećaju bol, patnju, strah i stres, i nemojte im činiti ono što ne želite da neko čini vama.  

Pesnikinja veruje da će i ove godine „JKP Veterinar Beograd“ u saradnji sa institucijama i kompanijama, prirediti neku od akciju u centru grada, kako bi se širila svest o Svetskom danu životinja. 

U SUSRET SVETSKOM DANU ŽIVOTINJA: One su ravnopravni stanovnici naše zemlje!
Foto: Privatna arhiva

Dolazi zima, budite humani. Ukoliko živite u zgradi, pustite ih u ulaz da prespavaju, ukoliko živite u kući, neka prenoće u vašem dvorištu… a zauzvrat uzvratiće vam ljubavlju.

Izvor: PRessSerbia

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia