Booking.com
Društvo News Srbija

U Srbiji moguć jak zemljotres, poznata sezimološkinja upozorila: Ovo što se desilo u Jagodini je samo početak

Novi zemljotres kod Petrovca na Mlavi jačine 4,1 Rihtera
Foto: Pixabay

Po zvaničnim podacima Republičkog seizmološkog, Jagodina se ovog meseca tresla četiri puta, što bi mogao da bude znak povećane sezimičke aktivnosti na tom području.


Po zvaničnim podacima Republičkog seizmološkog, Jagodina se ovog meseca tresla četiri puta. Prvi zemljotres se desio 3. juna, bio je jačine 2, 6 stepena po Rihteru, sa epicentrom u Končarevu. I drugi, 10. juna, bio je u Končarevu i jačine 2 stepena po Rihteru. Naredni se desio tri dana kasnije, 13. juna, jačine 2, 3 sa epicentrom na istom mestu, a istog dana se dogodio još jedan, malo slabiji, 2, 1 stepeni po Rihteru sa epicentrom u Velikom Jovanovcu.

Naša najpoznatija seizmološkinja Slavica Radovanović da bi, ako se kroz mesec dana nastave ovako slabi zemljotresi na ovom prostoru, pa počnu i češće da se dešavaju, to mogao da bude znak da će se desiti jak zemljotres u neposrednoj budućnosti, a ta neposredna budućnost može da bude godinu dana.

On bi bio magnitude 4, ali to ne znači da će se desiti baš u Jagodini.

Po zvaničnim podacima Republičkog seizmološkog, Jagodina se ovog meseca tresla četiri puta. Prvi zemljotres se desio 3. juna, bio je jačine 2, 6 stepena po Rihteru, sa epicentrom u Končarevu. I drugi, 10. juna, bio je u Končarevu i jačine 2 stepena po Rihteru. Naredni se desio tri dana kasnije, 13. juna, jačine 2, 3 sa epicentrom na istom mestu, a istog dana se dogodio još jedan, malo slabiji, 2, 1 stepeni po Rihteru sa epicentrom u Velikom Jovanovcu.

Seizmološkinja Slavica Radovanović primećuje na osnovu ovih udara da se seizmika u ovom prostoru održava na prilično niskom nivou, ali i otkriva da se seizmička aktivnost u našoj zemlji povećava, i samim tim povećava broj slabih zemljotresa. Navodi i da smo pre imali više zemljotresa ispod magnitude 2 a da ih je sada više iznad 2.

Povećava se seizmička aktivnost

Seizmološkinja podseća da je 2021. godine i u Mladenovcu bila serija slabih zemljotresa, nakon čega je došlo do zatišja, ali se seizmička aktivnost premestila.

“Tamo je nastupilo zatišje a seizmička aktivnost se, uslovno rečeno, premestila na južne krajeve, u južne delove Šumadije, pa smo imali više zemljotresa 2022. kod Trstenika, da bi 2023. godine broj zemljotresa u čitavom tom prostoru porastao. Setimo se da smo te 2023. imali najjači zemljotres kod Petrovca na Mlavi”, podseća sagovornica.

Prema njenim rečima, seizmička aktivnost se poslednjih nekoliko godina povećava, pa se od 2015. godine lagano povećava broj zemljotresa.

“Broj slabih zemljotresa lagano raste, da bi se 2022. godine i dogodilo nekoliko u tom centralnom prostoru Srbije – Kragujevac, Jagodina, Svilajnac, Smederevska Palanka, Mladenovac. U tom prostoru su se desilo i dva zemljotresa magnitude četiri. Prošle godine je bila magnituda 4 kod Ćićevca. Znači, lagano je počelo od većeg broja slabih zemljotresa. Pritom, seizmička aktivnost je pre bila ispod 2, a sada je više od 2, pri čemu su se dogodili i zemljotresi, kao onaj u decembru 2023. koji je bio magnitude 4, a kod Kragujevca je bio 3, 6. Dakle, seizmička aktivnost u tom prostoru se lagano podiže”, objašnjava sagovornica.

Podseća da je i kod Kladova bio magnitude 4, i objašnjava da i Jagodinu i Ćićevac, povezuje jedan veliki sistem raseda kojim se sezmička energija prenosi iz prostora Jadrana preko Dinarida na Karpatobalkanide.

“Videćemo šta će se dešavati, ali ako ovaj broj zemljotresa, čak i na ovom nivou magnitude 2, nastavi da se uvećava, onda bio to bio signal da bi se u tom prostoru – Kragujevac, Svilajnac, Jagodina, Mladenovac, do Homoljskih planina, kako zovemo taj prostor Šumadije, mogao dogoditi zemljotres magnitude 4, a da ovi slabi zemljotresi i njihovo pojavljivanje samo sugerišu da je se seizmička aktivnost stalno u porastu i da će se neminovno jednog trenutka dogoditi jači zemljotres”, kaže Slavica Radovanović za “Blic”

Prema njenim rečima, ako se trese nekoliko puta Jagodina, ne mora da znači da će se baš u njoj dogoditi jak zemljotres, već u širem prostoru.

“Ima tu jedan veći prostor koji ograničavaju Velika Morava, Zapadna Morava na severu do Mladenovca, gde se seizmička aktivnost poslednjih godina podigla. Ako se kroz mesec dana ovako nastavi, da se tu i tamo dešavaju tako slabi zemljotresi, pa počnu i češće da se dešavaju, to bi mogao biti znak da će biti jakog zemljotresa u uslovno rečeno neposredna budućnost, a ta neposredna budućnost možda bude godinu dana”, kaže sagovornica “Blica” i dodaje da je nemoguće reći kog dana, čak i kog meseca će se dogoditi.

PRess Serbia