Booking.com
Početna » Travel » U Grčkoj 90, a u Hrvatskoj 170 evra: “Možda ćemo goste slati u Albaniju”
Travel

U Grčkoj 90, a u Hrvatskoj 170 evra: “Možda ćemo goste slati u Albaniju”

Panika vlada na primorju: Vlasnici privatnog smeštaja spuštaju cene i do 50%

Letovanje na Jadranu ove će godine po svemu sudeći biti skuplje nego ikad. Pred onima koji moraju unajmiti apartman težak je zadatak jer su cene privatnog smeštaja u proseku veće za 30 odsto.


Iznajmljivači su nakon dve neizvesne godine konačno odradili kvalitetnu sezonu, a od ove su očekivanja još veća. No, s obzirom na inflaciju i porast troškova, veće će biti i cene privatnog smeštaja i to za oko 30 odsto.

Znači, apartman koji je prošle godine u špicu sezone bio 60 evra, ove godine će biti oko 80 evra. Pa kada to pomnožimo s 10 dana boravka na Jadranu, samo za smeštaj će nam trebati oko 200 evra više.

Na internetu su već su oživeli upiti za letnji odmor. Međutim, deo iznajmljivača još čeka s formiranjem cena dok ne vide šta će nakon marta biti s Vladinim paketom pomoći vezanim pre svega uz cenu struje, piše hrvatski Dnevnik.

“Zadnjih nekoliko godina letovali smo u Rovinju i to po minimalno tri nedelje. Noćenje letos u špicu sezone bilo nam je stoga 60 evra. Tražila sam ponude od iznajmljivača za ovu godinu i cene su nenormalne, čak i uz duži ostanak. Od 90 evra na udaljenijoj lokaciji do 140 evra. Verovatno ćemo promeniti destinaciju, ali ni u Dalmaciji nije mnogo bolje. Pogledala sam Grčku, cela kuća je u špicu sezone 150 evra”, rekla sagovornica za Dnevnik.hr.

“S obzirom na celokupnu situaciju, ekonomsku i socioekonomsku, realno bi bilo povećanje cena smeštaja od 15 do 20 posto, no ako uzmemo sve namete koje su privatnim iznajmljivačima povećani; od boravišne takse, turističke članarine i komunalnih usluga u brojnim destinacijama, realno povećanje cena u šorodičnom smeštaju je oko 30 odsto”, pojašnjava Mirko Bulić iz Hrvatske zajednice porodičnog smeštaja.

Trend je, kaže, rasta cena u toj vrsti smeštaja i na globalnom nivou za 15 do 25 posto.

“Tako da to kod nas neće izazvati nikakve turbulencije, nadam se da ćemo biti prebukirani i da ćemo slati goste u Albaniju i susedne zemlje”, dodaje Bulić.

Više cene za sada čini se i nisu uticale na rezervacije. Buking je za sezonu 10 do 15 posto bolji nego letos u ovo vreme, a svemu tome idu u prilog i dve korona godine jer su se ljudi uželeli putovanja. Svetski turistički promet će u 2023. rasti za 30 posto, predviđaju stručnjaci, no uprkos tome ipak će ostati ispod pretpandemijskog nivoa.

Iz Hrvatske turističke zajednice najavili su u 2023. rast noćenja za 5,2 posto, na oko 110,3 miliona noćenja.

Veliki plus za domaći turizam su ulazak u šengenski prostor te evrozonu čime je Hrvatska postala još dostupnija i otvorenija za turiste iz Evrope. Za one koji dolaze automobilom, Hrvatska je i dalje glavni izbor, no predsednica Udruženja porodičnih iznajmljivača Hrvatske Barbara Marković smatra da bi im se cene mogle obiti o glavu.

“Jasno je da je uz inflaciju i nove namete prema iznajmljivačima, neminovno povećanje cena. Nažalost, već su nam sada cene mnogo više nego kod hrvatskih konkurenata; Grčke, Španije, Portugala… Jedan normalan stan u Grčkoj u sezoni je 90 evra, a u centru Splita ove godine noćenje će u istom takvom biti 150 do 170 evra. U restoranu u Grčkoj najskuplju bocu vina u sezoni platićete 25 evra, a u Splitu 50 evra”, kaže Marković.

Ipak, uprkos tome, sezona u Hrvatskoj se, kaže, već popunila, a dobro ide i predsezona.

Foto: Pixabay

Izvor:PRessSerbia/ Dnevnik.hr

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia