Booking.com
TV Entertainment News Zanimljivosti

TVITER “GORI” ZBOG SERIJE “KORENI”: Žarko Laušević nije sa ovog sveta, on je hodajuća emocija

U Akademiji 28 održana promocija nove knjige Žarka Lauševića

Prva epizoda ove serije emitovana je sinoć, a reči hvale stižu sa svih strana – za potresan i pametan tekst, maestralnu glumu i simboliku kojom obiluje svaka scena i tiho se gradi tenzija među likovima.


TV serija “Koreni”, po istoimenom romanu Dobrice Ćosića, počela je da se emituje sinoć na RTS-u 1. Prva epizoda se tek završila, a reči hvale stižu sa svih strana – za potresan i pametan tekst, maestralnu glumu i simboliku kojom obiluje svaka scena i tiho se gradi tenzija među likovima.

Gledaoci su zastali i pred sjajnim Žarkom Lauševićem koji tumači glavni lik serije – Aćima Katića, centralnu figuru patrijahalne srpske porodice iz 19. veka, najbogatije u selu, ali koja živi u strahu od pustoši koju nedostatak potomstva donosi. Za njegovu glumu kažu da je vanzemaljska, neprevaziđena.

TVITER "GORI" ZBOG SERIJE "KORENI": Žarko Laušević nije sa ovog sveta, on je hodajuća emocija

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga.

U mnoštvu motiva i tema, posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično poreklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog oblikovanja sprskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijahalna despotija kao kult, uloga i položaj žena u porodici, kao i mnogi drugi…

Konflikt između Aćima i mlađeg sina, miljenika Vukašina, kada mu ovaj saopštava da će oženiti ćerku Aćimovog političkog neprijatelja ključna je scena prve epizode.

Čežnju za naslednikom, svojevrsnu sramotu zbog nemanja dece i osećaj da time izdaje oca odlično je dočarao Igor Đorđević. Druga scena u kojoj ga vidimo, kada se sa puta vraća sa svojim slugom Tolom Dačićem (sjajni Nenad Jezdić), odmah je privukla pažnju gledalaca.

TVITER "GORI" ZBOG SERIJE "KORENI": Žarko Laušević nije sa ovog sveta, on je hodajuća emocija

– Neko koti decu, neko koti dukate. Onaj Nebeski ne da da se deca mešaju sa dukatima. Oči im se kvare – odgovara Tola Đorđu kada mu ovaj prigovori kako on i njegova žena, sluge kod Katića, dobijaju četvrto dete.

TVITER "GORI" ZBOG SERIJE "KORENI": Žarko Laušević nije sa ovog sveta, on je hodajuća emocija

– Rodiće se dete koje će da plače, pa će onda da se smeje, pa će onda da se ide sa mnom. E onda kad poraste, ima da krade tvoje kruške. Pa kad se zamomči, onda će da juri devojke po vrbacima, e pa onda svadba. E onda opet deca, pa kad umrem svi će da kažu “Tolini unuci” – nastavlja Tole.

Posle Luševića, Jezdić je izgovorio jedan od najupamćenijih citata iz ove epizode, spontan, prirodan i duhovit. Kada svog drugog blizanca donosi na podoj, on mu se obraća i kaže “Lopove tatin. Šta ti njemu sisu kradeš”.

TVITER "GORI" ZBOG SERIJE "KORENI": Žarko Laušević nije sa ovog sveta, on je hodajuća emocija

Uloge tumače još i Sloboda Mićalović (Simka Katić), Radovan Vujović (Vukašin Katić), Dara Džokić (Milunka), Goran Šušljik (Nikola). Seriju je režirao Ivan Živković, a Đorđe Milosavljević je autor scenarija.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/Novosti

 

 

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia