fbpx
Travel

Turska ide kao alva

Šta nas čeka na grčkoj granici?

Prodato 12 odsto više letnjih aranžmana u odnosu na januar prošle godine. Prvi talas popusta je prošao, u toku je drugi, koji traje do 1. marta.


Prodaja turističkih aranžmana za prestojeće leto je od 10 do 12 odsto bolja nego u januaru prošle godine, pa se očekuje da će predstojeća sezona biti rekordna.

Na “tronu” najpopularnijih destinacija ni ove godine ne treba očekivati promene, jer turisti najviše kupuju aranžmane za Grčku, Tursku i Egipat. Potražanja za aranžmanima u letovalištima na Crvenom moru veća je za deset odsto, dok se Turska prodaje za 15 odsto bolje nego lane. Grčka će i ove godine biti odredište sa najvećim brojem gostiju iz Srbije, a beleži se porast prodatih aranžmana za oko pet odsto. Pre dve godine na Egeju se kupalo 700.000 naših turista, a lane je, zbog loših vremenskih uslova, taj broj pao na oko 650.000. Uprkos poskupljenju smeštaja u Grčkoj, ove godine je ponovo povećana potražnja.

– Apartmani su za predstojeće leto skuplji od pet do deset odsto iz raznih razloga, a najviše zbog novih poreza i taksi – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA. – Hoteli su poskupeli više, ali će Grčka i dalje biti destinacija broj jedan za naše putnike.

Upravo su zbog viših cena mnogi naši ljudi još u novembru, čim su agencije objavile cenovnike, rezervisali svoje mesto pod suncem. Ipak, prodati su uglavnom aranžmani za predsezonu i postsezonu, dok smeštaja u špicu i dalje ima u izobilju.

– Najveći popusti su bili do 1. februara i mnogi su dobro uštedeli, jer su pojedini hoteli davali 60 odsto nižu cenu – ističe Seničić. – Drugi talas je u toku i trajaće do Sajma turizma, koji počinje 21. februara, zaključno sa 1. martom. Sada su popusti do 40 odsto, a kako prolazi vreme, biće sve manji.

Treći talas, još manjih popusta, završava se 1. aprila i posle toga treba očekivati da od maja počnu “last minit” ponude za ono što je preostalo. Međutim, ove ponude neće biti povoljne kao zimski popusti, jer će na prodaju biti samo aranžmani koje niko nije hteo. Takođe, najpovoljniji aranžmani su za prve polaske, koji su već sada, uglavnom, prodati. Posebno je zanimljivo da su prva dva poslaska za Tursku avionom iz Banjaluke prodata pre nego oni sa beogradskog aerodroma.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Novosti

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA