Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » TRUDNICE, PAZITE SE: Ovih hemikalija ima svuda oko nas, a mogu da naškode plodu
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti

TRUDNICE, PAZITE SE: Ovih hemikalija ima svuda oko nas, a mogu da naškode plodu

TRUDNICE, PAZITE SE: Ovih hemikalija ima svuda oko nas, a mogu da naškode plodu

Američki naučnici upozoravaju da osoba može da doživi trovanje melaminom, kada on dospe u hranu.

Trudnice treba da se paze hemikalija koje se nalazi u stvarima koje koristimo svakoga dana jer mogu da naškode razvoju ploda. Ovo upozorenje izdali su američki naučnici koji su testirali uzorke urina 171 američke žene na 45 hemikalija.

Skoro svi uzorci (170) imali su tragove melamina, dok je ukupan uzorak imao cijanuričnu kiselinu.

Melamin koji Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje kao kancerogen obično se nalazi u plastičnom priboru i posuđu kao i u loncima i tiganjima. Glavna zabrinutost je da osoba može da doživi trovanje melaminom zbog dospevanja ovih hemikalija u hranu.

Utvrđeno je da je melamin tokisičan za bubrege nakon incidenta trovanja hranom kod beba i kućnih ljubimaca 2000-ih godina, kada je došlo i do šest smrtnih slučajeva. Cijanurna kiselina je nusproizvod melamina i koristi se u dezinfekcionim sredstvima za bazen.

Većina uzoraka urina imala je amine, anilin, metilendianilin i metatoludin koji se propuštaju u životnu sredinu kroz boju za odeću, farbe za kosu, maskare, mastila za tetovaže, duvanski dim i izduvne gasove.

Neki od amina klasifikovani su kao kancerogeni. Ipak, dobra vest je da su nivoi otkrivenih hemikalija bili veoma niski.

Najviši nivo pronađen je kod žena tamnije boje kože i onih sa većom izloženošću duvanu.

Dr Trejsi Vudraf, ginekolog i koautor studije, rekla je da ove hemikalije izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog njihove povezanosti sa rakom i sa razvojnom toksičnoću.

– Višestruko izlaganje ovim hemikalijama i njihovo mešanje zajedno može da ima veće rizike po zdravlje – upozorila je.

Istraživači kažu kako rizik nije veliki, ali bi mogao biti važan i pojavljuje se u veoma kritičnoj tački razvoja. Lekari upozoravaju da ljudi ne podgrevaju hranu na plastičnim tanjirima u mikrotalasnoj pećnici koji nisu navedeni kao bezbedni za korišćenje na visokim temperaturama.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

PRess Serbia