Booking.com
News

Tri vrste hrane redovno izazivaju nadutost

Koliko dugo SMEMO da žvaćemo ŽVAKU?

Nadutost je vrlo neugodan zdravstveni problem, stoga nije loše da poznajemo koje je to namirnice potrebno izbegavati kako bi smanjile mogućnosti za nadutos i gasove.


Crveno i prerađeno meso

Ukoliko često jedete crveno ili prerađeno meso ne samo da vam to može prouzrokovati nadutost, već može da poveća i rizik od raka debelog creva. Prerađeno meso je naročito štetno, jer prolazi različite procese obrade pre samog pakovanja. Masnoća iz ovih namirnica može da dovede do problema s krvnim sudovima.

Žvakaće gume

Žvakanjem žvakaća guma dovodi do gutanja više pljuvačke i više vazduha, što može da utiče na gasove i nadutost. Ukoliko imate problema s nadutošću, radije uzmite bombonu kao adekvatniju zamenu za ovu namirnicu.

Gazirana pića

Gazirana pića generalno bi trebalo izbegavati, jer su puna rafinisanog šećera i donose tzv. “prazne” kalorije. Mehurići koji se nalaze u gaziranim pićima sadrže vazduh što bi značilo da taj vazduh završi unutar probavnog sistema i uzrokuje nadutost. Takođe, trebalo bi da izbegavamo da gazirana pića pijemo sa slamčicom, jer tako dodatno gutamo vazduh.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia