Booking.com
Lifestyle Reč psihologa

TRI stadijuma braka kroz koje svaki par prolazi

Ukoliko posedujete OVU osobinu možete da osvojite svakog!

Istina je da je svako od nas priča za sebe, sa svojim težnjama, razmišljanjima i ponašanjem. Samim tim svaki par je drugačiji, a naročito par koji je u braku. Svi mi gledamo na instituciju braka drugačijim očima. I to je u redu. Međutim postoji nešto što je svim parovima zajedničko, a to su 3 faze u braku kroz koje svi prolaze


Možda je vaše iskustvo sa voljenom osobom drugačije od iskustva vaših najbližih prijatelja, pa su samim tim i poteškoće na koje nailazite drugačije, međutim ono što je uobičajeno su faze kroz koje skoro svako od nas prođe.

PRVA FAZA – BLAŽENSTVO

Kada ste zaljubljeni, vidite sve počevši od voljene osobe pa do ostatka sveta kroz ružičaste naočare. U stanju ste da u potpunosti zanemarite mane i da samo vidite vrline svog partnera. Vidite samo ono zbog čega se osećate dobro, a ignorišete loše stvari. Drugim rečima, prihvatate svaku situaciju u svom bračnom životu sa osmehom na licu i svakako vaša seksualna intimnost je na vrhu sveta. Jednako i vi i vaš partner se trudite kako bi vaš brak bio uspešan i kako bi jedno drugo učinili srećnim. Takođe nastojite da izbegnete stvari koje bi partnera učinile nesrećnim i nanele mu bol. Poštovanje, podrška i odsustvo osude – sve je tu. Volite jedno drugo bezuslovno i uvek stavljate potrebe druge osobe ispred svega drugog. Pravo blaženstvo. Jedino što može da naruši ovu fazu jesu ponavljajući – loši oblici ponašanja, poput njegovih prljavih čarapa.

DRUGA FAZA – IZAZOV

Parovima je teško da shvate da faza blaženstva mora jednom da prođe. S vremenom nastupaju i manje iritantni oblici ponašanja. Što ste duže u braku, to više morate da se suočite sa različitim stvarima i da raspravljate o većim pitanjima. Tu dolazi do sukoba mišljenja po pitanju odgoja dece, novca, karijere, preseljenja. Najednom dva složna partnera imaju tačke neslaganja. Bezuslovnu ljubav počinju da napadaju osećanja zbunjenosti, frustracije i razočarenja. Umesto da se koncentrišete na sličnosti sa partnerom, vi samo vidite razlike i nedostatke vaše voljene osobe. Želite da se vaš partner ponovo pretvori u osobu kakva ste mislili da jeste. Po prvi put počinjete da se koncentrišete na svoje potrebe umesto konstantno na njegove. Mnogi u ovoj fazi misle da su nesporazumi koren njihovih sukoba.

TREĆA FAZA – EMOCIONALNO POVLAČENJE

U fazi blaženstva, svako želi da usreći svog partnera. U fazi izazova fokusiraniji ste na sopstvene potrebe, pri čemu postaje sve teže brinuti o emocionalnim potrebama partnera. U trećoj fazi fokusirani ste na sebe i na – pobedu. Umesto da partnerove postupke posmatrate – glupim, sve više njega smatrate kao takvog. Čini se sve očiglednijim da zanovetanje, sarkazam i ljutnja nisu prikladni za reševanje sukoba ali većina ljudi u braku ih ipak primenjuje. Cilj je dakle pobeda, i biti u pravu. U ovoj fazi sve što želite jeste da osetite ukus pobede. Lagano osećate da je nemoguće rešiti razlike koje su prisutne pri čemu će vas svaki novi pokušaj i neuspeh još više razočarati. Umesto da nastavite ovim bolnim putem, birate emocionalno povlačenje. Iako je ovo faza u kojoj brakovi najčešće propadaju, dobar deo njih se seti faze blaženstva i povuče partnera na pravu stranu.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia