Booking.com
Društvo

TRENING SA OPTEREĆENJEM KOD ŽENA UZROKUJE SINDROM SPORTSKOG SRCA BEZ PATOLOŠKIH PROMENA

TRENING SA OPTEREĆENJEM KOD ŽENA UZROKUJE SINDROM SPORTSKOG SRCA BEZ PATOLOŠKIH PROMENA

Naučni tim iz Srbije dokazao je kroz svoj međunarodno priznat rad da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije 


Pauerlifting (powerlifting), kao disciplina, iz SAD-a i Velike Britanije proširio se velikom brznom širom sveta i dostigao značajnu popularnost. Međutim, u javnosti još uvek vlada stereotip o pauerliftingu kao isključivo muškom sportu i to zbog velikih opterećenja tokom treninga i nesporno nežnije konstitucije žena. Sa druge strane, trening sa opterećenjem (sa slobodnim tegovima ili korišćenjem odgovarajućih sprava i mašina) kao oblik vežbanja stekao je ogromnu popularnost među ženama u poslednje dve decenije.

TRENING SA OPTEREĆENJEM KOD ŽENA UZROKUJE SINDROM SPORTSKOG SRCA BEZ PATOLOŠKIH PROMENA
Rezultat istraživanja

Koristi treninga sa opterećenjem na mišićno-skeletni sistem kod žena su dobro poznate. Međutim, uticaj ovakve vrste treninga na građu i funkciju srca do sada nije bio istražen sveobuhvatno, što stvara nedoumice, kako kod profesionalnih sportiskinja, tako i kod žena koje tek otpočinju sa vežbanjem. Upravo je ova tema zainteresovala naučni tim iz naše zemlje, koji je predvodila je dr sci. Emilija Stojanović, mlada naučnica dobitnica nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ za 2019. godinu. Rezultati istraživanja sporovedenog na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, objavljeni  su u najnovijem broju prestižnog američkog časopisa za ehokardiografiju (Echocardiography – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/echo.14842). 

 “Rezultati istraživanja pokazali su da trening sa opterećenjem usmeren na fizički izgled i zdravstveni status, ali i powerlifting kao najintenzivniji oblik vežbanja, dovode do određenih strukturalnih promena srca koje predstavljaju normalnu fiziološku adaptaciju (sindrom sportskog srca). Zaključak našeg rada je da različite vrste treninga sa opterećenjem, uključujući i pauerlifting, kod mladih žena ne dovode do oštećenja srčane funkcije. Pored toga, izneli smo i neke specifične preporuke kardiolozima pri ehokardiografski pregledima”, izjavila je dr Emilija Stojanović, povodom najnovijeg istraživanja.

TRENING SA OPTEREĆENJEM KOD ŽENA UZROKUJE SINDROM SPORTSKOG SRCA BEZ PATOLOŠKIH PROMENA
dr sci. Emilije Stojanović

Istraživački tim međunarodno priznatih naučnika (prof. dr Dragan Radovanović, doc. dr  Viktor Stoičkov,  prof. dr Aleksandar Ignjatović,  prof. dr Aaron T. Scanlan,  prof. dr Vladimir Jakovljević) predvodila je dr sci. Emilija Stojanović (28), dobitnica nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ za 2019. godinu koja se dodeljuje u partnerstvu kompanije L’Oréal Balkan, UNESCO Nacionalne komisije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Pre otkrića naših naučnika postojalo je samo jedno istraživanje u ovoj oblasti, kod žena. Međutim, istraživanje je rađeno na vrlo malom uzorku ispitanika. Osim toga, rezultati postojeće studije nisu bili konzistentni sa nalazima u muškoj populaciji, što je ukazalo na potrebu za daljim istraživanjima, koje je kod nas i sprovedeno. Rezultati istraživanja naučnog tima iz Niša biće prezentovani i na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o treningu snage u Hong Kongu 2022. godine (12th International Strength Training Conferece) pred stručnom, svetskom javnosti.

Foto: Wannabe Media
Izvor: PRessSerbia

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia