Booking.com
Travel

Transilvanija – Mesto u kome je živeo najpoznatiji svetski vampir!

transilvanija

Transilvanija se nalazi u karpatskom delu države, a tuda prolaze i reke Mureš, Samoš i Olt. Prostor Transilvanije ima dugu istoriju, a kroz nju su prolazili brojni narodi i osvajači.


 

Ono zbog čega je Transilvanija najpoznatija je čuveni vlaški vojvoda Vlad Cepeš. Iako je reč o istorijskoj ličnosti, čoveku poznatom po borbi protiv Turaka, i svirepoj surovosti, Drakula je slavu dostigao kao najčuveniji svetski vampir. Ono što je danas ostalo od Drakule jesu dvorci u kojima je on boravio, i oni predstavljaju jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Rumunije.

Turističke atrakcije

Dvorac Bran se nalazi u blizini rumunskog grada Brašova, i jedan je od simbola Rumunije. Ovo je zdanje sa dugom istorijim, podignuto 1212. godine. Do 15. veka imalo je nekoliko vlasnika, a potom u njega dolazi čuveni Vlad Cepeš. Ovo je u stvari mesto u kome je Drakula proveo najmanje vremena, ali je Bran čuven upravo po njemu. Dvorac je danas muzej poznatog rumunskog vladara, a godišnje ga poseti više od 500.000 turista iz celog sveta.

Sigišoara je lepo očuvani srednjovekovni grad koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. U njemu se 1431. godine rodio Vlad III, odnosno grof Drakula.

U Trgovištu, na oko sat vremena vožnje od Bukurešta, nalazi se kula koju je podigao Drakula kada je Vlad II, njegov otac, preneo svoju vlast u ovo mesto.

Dvorac Poenari se nalazi na oko dva sata vožnje od Bukurešta i leži na litici. Drakula je deo svoje vladavine proveo u njemu. Zamak su 1462. godine opseli Turci, a Drakula se u tom trenutku nije nalazio u njemu. Prema legendi, tada je njegova prva žena, kako ne bi bila zarobljena, skočila sa gradske kule. Do Poenarija vode 1.462 stepenice.

Zamak Hunjadija smešten je u okrugu Hunedoara i jedan je od najlepših zamaka u Rumuniji. Ujedno je i najbolje očuvan srednjovekovni dvor u ovom delu Evrope. Udaljen je oko pet sati vožnje od Bukurešta. U njemu je Drakula proveo deo svog zarobljeništva.

Manastir Snagov se nalazi na ostrvu, na istoimenom jezeru. Kada je Drakula poginuo 1476. godine, njegovo telo je nestalo, a glava je odnesena u Carigrad. Smatra se da su ostaci vladara spaljeni upravo u ovom manastiru, mada postoje pretpostavke da je ovde možda i sahranjen.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia