ZBOG naglih promena vremena u poslednje dve nedelje pacijenti sa krivom kičmom, lošim držanjem i bolovima u vratu, trpe pojačane bolove. Razlog je što se na nižoj temperaturi mišići dodatno grče, a naročito su osetljivi na promene toplo-hladno. Dok bolovi u leđima otežavaju kretanje, oni u vratnom delu kičme mogu da uzrokuju i pojavu glavobolje, vrtoglavice i nesanice.

Doktor Mirko Grajić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Kliničkog centra Srbije, kaže da su najčešći uzroci pojave bolova u vratnom delu kičme nepravilno držanje vrata i tela, kao i loše navike u kretanju i sedenju. Do pojave bola može da dođe i usled prenaprezanja vratnih mišića, kao i zbog degenerativnih promena na ovom delu kičmenog stuba koje dovode do pritiska na okolne mekotkivne i nervne strukture:

– Ova vrsta bola ima dobru prognozu ukoliko se koriguju uzroci i sprovede elementarna terapija, koja najčešće uključuje lokalne nesteroidne lekove, a ponekad miorelaksanse. Ipak, najvažniji segment terapije i prevencije su namenske medicinske vežbe, koje bi trebalo da se rade do kraja života, ukoliko želimo da se nove epizode bola svedu na minimum – kaže dr Grajić.

Cervikalni sindrom, kako se još nazivaju bolne senzacije u predelu vrata, stanje je koje može da se javi iz više razloga, odnosno da upućuje na manje ili više komlikovano stanje.

– Ukoliko su bolovi u vratu toliko izraženi da ne može da se spava zbog njih i ako pacijent zbog bola ulazi u depresivno raspoloženje, kao i kada bolno stanje počne da dominira životom, lekar opšte prakse bi trebalo da usmeri pacijenta ka fizijatru, neurologu ili reumatologu – kaže dr Grajić.

Komplikovanija je situacija kada je nerv ili nervni koren pritisnut delovima degenerativno izmenjenog kičmenog pršljena ili vratnog diskusa.

– U ovoj situaciji osim bolova može da dođe i do mišićne slabosti u zavisnosti od nerava koji su povređeni – objašnjava dr Grajić. – Terapija tada uključuje fizikalni tretman, lekove, vežbanje, učenje o zauzimanju pravilnih stavova prilikom obavljanja dnevnih aktivnosti da bi se sprečilo dalje povređivanje. Nekada je potrebno konsultovati se i sa neurohirurgom, naročito u onim situacijama kada bolno stanje intenzivno dugo traje i kada se pogoršava.

Doktor Grajić napominje da se ne sme zanemariti i mogućnost da je bol u vratu neuropatske prirode. Do njega dolazi kada je nerv oštećen zbog nekog hemijskog ili mehaničkog zapaljenja. Kod ovog stanja daju se lekovi iz grupe antidepresiva i antikonvulziva.

– Klinička praksa pokazuje da je najčešća kombinacija neuropatskog bola i onog koji nastaje zbog povrede mekog tkiva, zbog čega se kombinuje i terapija lekovima – kaže dr Grajić.

MASAŽA UBRZAVA CIRKULACIJU

NEPRAVILNO držanje vrata i leđa uzrok je spazma okolnih mišića. Tačnije, oni se u jednom delu grče i izazivaju bol, dok se sa suprotne strane previše istežu i slabe. U korekciji ovog stanja, osim vežbanja, lekari savetuju i klasičnu manuelnu masažu, jer pomaže relaksaciji “napaćenih” mišića i ubrzava cirkulaciju, što ublažava bol i poboljšava pokretljivost.

Novosti