Ukoliko imate višak kilograma, a raspored vam je pretrpan obavezama, zadatak mršavljenja može da bude dodatno zahtevan. Zato vam donosimo tri jednostavne dijete koje mogu da pomognu u regulaciji telesne mase i najzaposlenijima.

Imajući na umu život zaposlenih ljudi, dr Melina Jampolis napisala je knjigu “The Busy Person’s Guide to Permanent Weight Loss”, u kojoj donosi svoju dijetu za prezaposlene, bez žrtvovanja vremena i brojnih obaveza. Dr Jampolis zna da se isti princip dijete ne može apsolutno primeniti na svakog i zato donosi niz saveta koje svako prilagođava svom životnom stilu.

Jedinstven deo dijete dr Jampolis je takozvani brojač ugljenih hidrata, koji je dostupan u knjizi, a otkriva koliko složenih ugljenih hidrata unosite dnevno. Reč je o tablici u kojoj su popisane namirnice bogate skrobom, a koje bi trebalo izbegavati (hleb, krompir, beli pirinač…). Prema autorki, umereno telesno aktivna osoba dnevno sme da unese tri porcije skrobnih namirnica, a bilo bi poželjno da ih zameni celovitim žitaricama bogatim vlaknima.

Dijeta za prezaposlene

Dr Jampolis zna da se isti princip dijete ne može primeniti na svakoga, zato donosi niz saveta koje svako prilagođava sebi:

– Povećajte volumen hrane, odnosno jedite hranu bogatu vodom i hranjivim materijama, a siromašnu kalorijama. Konkretno, na jelovniku planirajte puno voća, povrća, supa i niskomasnih mlečnih proizvoda. Hrana bogata vlaknima takođe je važan deo dijete, zato uvrstite celovite žitarice i mahunarke u ishranu. Sledeći ovaj princip, nije potrebno smanjivati porcije, čime se izbegava gladovanje.

– Ograničite unos tečnih kalorija jer je vrlo lako preterati sa unosom zaslađenih gaziranih napitaka, sokova, sportskih napitaka i alkoholnih pića i nesvesno uneti previše energije, koja se zatim skladišti u masno tkivo.

– Budite uvek “spremni” na poslu bez obzira na količinu stresa. Konkretno, na radnom mestu se okružite svežim i suvim voćem, orašastim plodovima i niskomasnim jogurtima kako biste u trenucima u kojima vam “padne šećer” posegnuli za niskokaloričnim opcijama. Takođe, autorka dijete preporučuje da jedete iz manjih posuda i pijete iz manjih čaša da biste lakše kontrolisali porcije.

– Ne vežbajte samo u teretani jer je jasno da je zaposlenima teško da postignu preporučenih pola sata intenzivne vežbe svakodnevno. Za veću telesnu aktivnost koristite stepenice umesto lifta, hodajte ili idite biciklom na posao, u kancelariji hodajte dok telefonirate, umesto u bioskop – idite na kuglanje, operite auto sami umesto u autoperionici i slično.

– Ne razmišljajte na način “sve ili ništa” budući da niko nije savršen i povremeno uživanje u omiljenoj hrani neće uništiti postignute rezultate.

– Planirajte unapred, naročito obroke na poslu. Salate od testenine ili raznih žitarica sa povrćem, sirom, mahunarkama ili piletinom sa roštilja vrlo je lako napraviti, oduzimaju tek malo vremena i štede budžet. Takođe, proučite unapred jelovnik restorana u koji idete na poslovni ručak ili večeru kako biste bili spremni da odaberete optimalan obrok.

– Uvek imajte plan B, ako zbog poslovnih obaveza ne stignete na planiranu vežbu ili da ponesete ručak sa sobom. U torbi uvek imajte proteinske pločice ili suvo voće kako biste utolili glad između obaveza, a fizičku vežbu nadoknadite šetnjom ili drugom aktivnošću koja ne oduzima dragoceno vreme.

Primer jelovnika

Doručak: Omlet s povrćem, hleb

Međuobrok: Proteinska pločica

Ručak: Rižoto s piletnom, salata

Međuobrok: Voće po želji, jogurt

Večera: Gusta supa od povrća

Fast dijeta – 5:2

Dva dana nedeljno se kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa. Uz takav post se gubi oko pola kilograma nedeljno.

Fast dijeta je opisana je u knjizi “Fast Diet” dr Majkla Moslija i Mimi Spenser, a temelji se na povremenom postu.

Uz pomoć njega, tvrde autori, možemo zavarati telo da misli da je pred njime period gladi, čime organizam počinje koristiti masne naslage kao izvor energije.

Uz gubitak suvišnih kilograma, povremeni post, prema istraživanjima autora, smanjuje rizik od čitavog niza bolesti povezanih sa starenjem i poboljšava raspoloženje. Dijeta se često naziva i 5:2 dijetom.

Pet dana nedeljno jedete normalno, a dva dana kalorijski unos svodite na četvrtinu standardnog unosa. To za žene podrazumeva unos od otprilike 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno.

Bitno je da dani posta nisu jedan za drugim, a samo “trošenje” dozvoljenih kalorija je prepušteno vama. Ako vam odgovara da 500 kcal pojedete u jednom obroku, možete, ali dr Mosli preferira da se oni rasporede kroz 2 obroka – doručak i večeru, dok Mimi Spenser propagira više malih obroka.

Držeći se ove dijete, žene mogu izgubiti oko pola kg nedeljno, a muškarci nešto više. Uspeh uveliko zavisi od ishrane u danima kad se ne posti, zbog čega je bitno da se ne “raspustite” se tih pet dana nego da jedete umereno.

Ukoliko želite da brže gubite kilograme, možete probati svaki drugi dan da smanjite kalorijski unos. Tad to postaje dijeta 4:3 – pravila su i dalje ista, samo 4 dana u nedelji jedete normalno, a 3 dana unosite 500, odnosno 600 kcal. Budući da dani smanjenog kalorijskog unosa nisu uzastopni, lakše je prebroditi razdoblja krize i ne preterivati sa hranom u “normalnim” danima.

U danima kad unosite 500, odnosno 600 kcal vrlo je verovatno da ćete osetiti glad, pa treba dobro da isplanirate jelovnik kako biste smanjili rizik od izgladnjivanja i prejedanja. Dijeta nije primerena za decu, trudnice i dojilje, ljude s dijabetesom i one koji se oporavljaju od operacije ili piju lekove.

Primer jelovnika

Dan kada se smanjuje kalorijski unos:

Doručak: ovsena kaša s jogurtom, jabuka

Večera: dinstana piletina i povrće pripremljeno na pari

Tokom cele dijete podstiče se unos hrane bogate proteinima i vlaknima jer će ona pružiti duži osećaj sitosti. Na jelovniku bi trebalo da se nađu riba, meso, mahunarke i povrće.

Takođe, u danima kad postite potrebno je da izbegavate prerađene žitarice, naročito testeninu, pirinač, ali i krompir.

Jednom kad postignete željenu telesnu masu, prelazite na model 6:1 – 6 dana normalnog jedenja i 1 dan smanjenog kalorijskog unosa, kako se izgubljeni kilogrami ne bi vratili.

Alternate day dijeta

Na Up dane jedete što želite, a na Down dane limitirate kalorije. Up i Down dani se smenjuju i uz takav režim gubite 1-1,5 kilogram nedeljno.

Alternate Day dijeta ili “dijeta naizmeničnih dana” je plan mršavljenja sa drastičnom restrikcijom kalorija svaki drugi dan.

Ova dijeta je delo dr Džejmsa Džonsona, koji je na studijama otkrio da smenjivanje dana s visokim unosom kalorija sa danima s vrlo ograničenim unosom kalorija dovodi do mršavljenja.

Svaki dan je ili Up (gore) dan ili Down (dole) dan. Up i Down dani smenjuju se jedan za drugim. Na Up dane smete da jedete što god želite, ali ne do mere prejedanja nego onoliko koliko vam je potrebno da osetite sitost i zadovoljstvo.

Sledeći dan, kad je na redu Down faza, unos hrane treba što više da limitirate. Prve dve nedelje su inicijalna faza dijete, kad u Down danima ne smete da jedete više od 20 posto svog ukupnog unosa kalorija, što znači unos od 300 do 500 kalorija. Najpraktičniji način da to izvedete su zamenski obroci, koji su uravnoteženi, a olakšavaju brojanje kalorija.

Nakon dve nedelje sledi dugoročna faza dijete, u kojoj u Down danima smete jesti “pravu” hranu poput voća, povrća, celih zrna žitarica, nemasnog mesa i niskomasnih mlečnih proizvoda, i to do 35 posto standardnog kalorijskog unosa (oko 700 kcal).

Nakon postignute željene telesne mase autor predlaže unos od maksimalno 60 posto standardnoga kalorijskog iznosa (oko 1200 kcal) u Down danima kako bi se postignuta linija održala. Ovakav režim ishrane navodno omogućava gubitak 1-1,5 kg nedeljno, i to bez fizičkih vežbi, koja nije obavezan deo.

Dijeta ne zabranjuje unos ni jedne hrane, pa je osećaj uskraćenosti, koji često prati dijete, smanjen. Budući da je unos kalorija ograničen tek svaki drugi dan, ne dolazi do usporavanja metabolizma. Ipak, ova dijeta ne stvara pravilne prehrambene navike.

Gladovanje tokom Down dana može da se “obije o glavu” u Up danima, kad je povećana verovatnoća prejedanja, a prerestriktivan unos kalorija može da dovede do vrtoglavica i umora. Povećan je i rizik od nedovoljnog unosa važnih nutrijenata.

Dijeta nije primerena za ljude koji pate od poremećaja ishrane jer podstiče nepravilne prehrambene obrasce. Takođe, dijetu nikako ne smeju da prate ljudi koji boluju od dijabetesa.

Primer jelovnika

Primer ‘Down’ dana nakon dvonedeljne inicijalne faze:

Doručak: Integralni dvopek- 1 komad, mlečni namaz sa smanjenim udelom masnoća- 1 kašičica

Ručak: Varivo od leće sa povrćem- 1 tanjir, kuvana piletina- 80 g

Večera: Salata od rukole, paprike, paradajza, pasulja, 2 kuvana jaja prelivena dresingom od niskomasnog jogurta sa začinskim biljem- pola tanjira

(zena.rs)