Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Tokom praznika imunitet pada, najbolja zaštita je jod!
Lepota i zdravlje Saveti

Tokom praznika imunitet pada, najbolja zaštita je jod!

Sezona je slava i praznika, uživanja u hrani i piću sa porodicom i prijateljima.  U ovom periodu, ljudi se opuste i vode manje računa o svom zdravlju, što može biti jako štetno s obzirom na to da pandemija koronavirusa i dalje traje, a i druge bolesti vrebaju organizme sa smanjenim imunitetom.


 

Kako bismo imali šansu u borbi protiv infekcija, briga o telu i imunološkom sistemu treba da nam je prioritet u ovom momentu.

Ono što ne smemo zaboraviti jeste jod, koji je odgovoran za funkcionisanje našeg organizma u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi, jer je odgovoran za pravilan rad štitnjače, metabolizam, pravilan rad nervnog sistema i imunitet. 

Ono što je najvažnije, u periodu pandemije pomaže nam u borbi protiv virusa!

Istraživanja dr Dejvida Derija publikovana u američkim stručnim časopisima, naglašavaju dominantnu ulogu joda u jačanju imunog sistema, naročito u borbi protiv virusnih infekcija i kovida. Pored poznate činjenice da eliminiše sve patogene, uključujući i deaktivaciju virusa u telu i na koži, čime najbolje doprinosi jačanju organizma, njegova najvažnija uloga jeste tzv apoptoza – programirano uništavanje zaraženih ćelija.

Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine) ojačavamo naš imuni sistem, u borbi protiv gripa. Takođe, smanjujemo mogućnost prenosa Covida-19, a samim tim i smrtnosti. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.

Namirnice bogate ovim mineralom umanjuju rizik od bolesti, dok ga stres povećava. Važnost joda i njegovog nedostatka u hrani dokazuje činjenica da su mnoge zemlje propisale veštačko jodiranje soli. Obzirom da sve manje jedemo slano i koristimo razne vrste soli, nedostatak joda u ishrani je evidentan.

Svakodnevno konzumirajte dovoljno ovog dragocenog minerala. To je pravi način da pobedite infekcije i ojačate imunološki sistem. Najbolja odbrana je najjači napad.

(24sedam/pixabay)

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia