Booking.com
Početna » Travel » Svetski TURIZAM vraćen na nivo iz devedesetih…
Travel

Svetski TURIZAM vraćen na nivo iz devedesetih…

Tri grada iz našeg regiona na listi najlepših u Evropi

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih Nacija (UNWTO) objavila je da se međunarodni turizam vratio na nivo iz 1990-ih kao rezultat tekuće pandemije kovid 19.


Najnoviji podaci ukazuju da su destinacije širom sveta zabeležile 900 miliona turista manje u periodu od januara do oktobra u poređenju sa istim periodom 2019. godine. To predstavlja pad međunarodnih dolazaka za 72 procenta tokom prvih deset meseci ove godine.

UNWTO se, takođe, bavila i regionalnim varijacijama, pri čemu je najveći pad međunarodnih dolazaka zabeležio Azijsko-pacifički region (82%), zatim region Bliskog istoka (73%), Afrika i Evropa (69%) i Severna i Južna Amerika (68%), piše Travelmagazine.

Podaci su pokazali kratkotrajan oporavak tokom letnjih meseci, pri čemu je Evropa zabeležila manji pad od 71% i 67% u julu i avgustu, a zatim 72% i 76% u septembru i oktobru.

Severna i Južna Amerika su, takođe, zabeležile određena poboljšanja. Ovaj region neprekidno beleži manje padove od juna usled ponovnog otvaranja destinacija, uključujući i karipske ostrvske države u razvoju.

Suprotno tome, Azijsko-pacifički region i dalje beleži pad od gotovo 100% u septembru i oktobru. Ovo je povezano sa zatvaranjem granica u Kini i drugim glavnim destinacijama u regionu.

Pad koji je međunarodni turizam zabeležio doveo je do gubitka od 935 milijardi američkih dolara, što je deset puta veće od gubitka u 2009. godini koji je bio rezultat globalne finansijske krize.

Na osnovu trenutnih pokazatelja, UNWTO predviđa da će međunarodni dolasci opadati za 70-75% do kraja 2020. godine, vraćajući međunarodni turizam na nivo od pre 30 godina. To u brojkama znači milijardu dolazaka manje. Takođe, i gubitak od 1,1 bilion američkih dolara prihoda od međunarodnog turizma, što zauzvrat stvara ekonomski gubitak od 2 biliona američkih dolara u svetskom BDP-u.
Dug put do oporavka

Od početka pandemije, UNWTO pruža podatke koji pokazuju neverovatan uticaj pandemije kovid 19 na međunarodni turizam. Iako vest o vakcini počinje da uliva nadu putnicima, još uvek nam predstoji dug put do oporavka. Neophodno je raditi na sigurnom otvaranju granica, ali istovremeno podržavajući i turistička radna mesta i kompanije. Sada je već potpuno jasno da je turizam jedan od sektora koji je najviše pogođen ovom neviđenom krizom.

Koordinirani pristup ublažavanju i ukidanju ograničenja na putovanja, kada god je to sigurno učiniti, je od suštinske važnosti. Ovde se ne radi samo o ponovnom otvaranju destinacija za turizam. Jasna i dosledna pravila među zemljama će, takođe, uveliko doprineti vraćanju poverenja u međunarodna putovanja.
Prognoze i ublažavanje mera

Međunarodni turizam, prema predviđanju UNWTO, će početi da se oporavlja do druge polovine 2021. godine, ali povratak na nivo od prošle godine, u pogledu međunarodnih dolazaka, mogao bi potrajati između dve i po i četiri godine.

Početkom ovog meseca, UNWTO je objavila izveštaj koji otkriva da je 70% destinacija širom sveta već ublažilo ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju kovid 19.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/b92

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Decembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia