Rimska zelena salata

Zelena salata može da bude veoma osetljiva, ali postoje vrste koje su tolerantnije na visoke temperature. Među njima je takozvana rimska zelena salata. Ako je sada zasadite moći ćete da je jedete već za 45 dana.

– Kada uzgajate salatu, vodite računa o tome koliko će biti izložena suncu. Ako je uzgajate tokom leta, preporučuje se da je sadite na mestima gde će biti pod senkom drugih useva ili drveća. Osim toga, ova biljka je plitko ukorenjena i zahteva često zalivanje u krajevima gde nema kiše – otkriva Bol.

Grašak

Posadite grašak sada da biste u njemu uživali u julu. Bol tvrdi da je, kada je reč o ovom povrću, vremenski razmak između sadnje i berbe 60 do 70 dana, u zavisnosti od vrste.

Rotkvice

Rotkvice su jedna od najboljih opcija za novopečene baštovane koji su odlučili da baš sada sade. Zašto? Vrlo brzo rastu, a ukusnije su od onih kupljenih u prodavnici. Od trenutka kada stavite seme u zemlju, pa do onog kada ćete crvene plodove moći da konzumirate proći će 40 do 45 dana.

– Stvarno rastu brzo – ističe Bol. – Još ako ih ostavite u zemlji dovoljno dugo, da imaju vremena da dobiju onu prepoznatljivu gorčinu, onda ste uradili dobar posao. Rotkvice će biti preukusne.

BORANIJA VOLI TOPLU ZEMLjU

Brzo raste tokom leta. Hemond napominje da se, ako želite povrće koje može brzo da završi u vašoj kuhinji, opredelite za neku od sorti boranije. Postoje one kojima je potrebno od 45 do 60 dana da budu spremne za trpezu. Ali budući da vole toplo vreme, seme morate da posadite u toplu zemlju.

– Seme boranije stavljeno u hladno tlo može da propadne pre nego da proklija, a rast biljke u hladnijim uslovima biće usporen – otkriva Bol. – Pojedini baštovani sade boraniju non-stop, na svake dve nedelje sve do početka avgusta, kako bi imali zrele, sveže plodove tokom celog leta i jeseni.