Booking.com
Travel

Sve što uđe završi mrtvo: Kako ubija “pećina smrti” u Kostariki!

pecina

Duboko u vulkanskim planinama Kostarike krije se smrtonosni, ali mali otvor Zemlje koji guta i ubija skoro sve što uđe.


 

Meštani u provinciji Alahuela ovu paklenu rupu duboku šest stopa 183 cm) i dugu deset stopa (305 cm) – praćenu znacima upozorenja lobanja i ukrštenih kostiju – zovu Cueva De La Muerte, ili pećina smrti na engleskom.

Kako tako skučen prostor može biti nemilosrdni ubica?

Nisu u pitanju zveri, otrovne biljke, zmije ili paukovi, već toksičan vazduh – na šta su istraživači 2022. upozoravali u pećinama širom sveta.

„Ovo je veoma mala pećina, ali je neobična po tome što dolazi do značajnog curenja gasa ugljen-dioksida“, rekao je istraživač Gaj van Rentergem u video snimku na Jutjubu na lokaciji, mereći 30 kilograma tog CO2 koji se emituje na sat.

Čak ni nešto sitno ne bi imalo šanse pod tim uslovima. Jedan putnik je fotografisao pticu koja je umrla u malom prostoru.

„CO2 je u suštini nevidljiv za male životinje, pa i ljudi. Tako male životinje ulaze u pećinu i guše se, obično u roku od nekoliko trenutaka.”

Međutim, to ne sprečava hrabre istraživače da posete sajt u potrazi za video zapisima na društvenim mrežama.

Na sreću, ljudi su generalno bezbedni jer je otvor premali da bi se u njega čovek uklopio – a znakovi na lokaciji pružaju dovoljno upozorenje.

Međutim, zmije, ptice, glodari i druga mala stvorenja brzo umiru nakon što nesvesno zalutaju na ulaz, možda u potrazi za hranom.

„Ovo je veoma mala pećina, ali je neuobičajena po tome što dolazi do značajnog curenja gasa ugljen-dioksida koji dolazi iz daljeg proreza na zadnjem delu pećine“, rekao je van Rentergem.

Smešten u blizini vulkana Poas i u kampusu hotela i banje Recreo Verde, vodiči će pažljivo pristupiti smrtonosnim sposobnostima pećine i demonstrirati ih vatrenim bakljama.

Nedostatak kiseonika gasi požar u deliću sekunde.

Ono što je dodatno strašno i posebno zavaravajuće je to što je kiseonik prisutan u gornjem sloju male enklave – ali blizu zemlje nijedno stvorenje ne može pravilno da diše i tu bi stradalo, prenosi Post.

(24sedam.rs/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia