Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Stručnjak savetuje – uz ovih 5 saveta spavaćemo kao bebe!
Lepota i zdravlje Saveti

Stručnjak savetuje – uz ovih 5 saveta spavaćemo kao bebe!

Iako smo svi svesni toga da je san izuzetno važan za zdravlje celokupnog organizma, mnogi zanemaruju svoj ritam i potrebu za snom. Uz ove savete spavaćemo kao bebe.


 

Često ostajemo budni dokasno, iako znamo da narednog dana ustajemo rano.

To nije veliki problem ukoliko se dogodi samo nekoliko puta. Međutim, ako pređe u naviku, može da donese i razne posledice.

Stručnjakinja za spavanje dr Andrea Grejs je predstavila nekoliko saveta koji bi mogli da nam pomognu da spavamo kao beba.

Pola sata pre spavanja ugasite sve ekrane

To će vašem telu dati vremena da se opusti pre odlaska na spavanje, a pravilo važi kako za odrasle, tako i za decu.

Pre odlaska u krevet istuširajte se ili se opustite u toploj kupki

Prema navodima udruženja “Sleep Foundation”, kupka ili tuširanje pre spavanja će podstaći dotok krvi u ruke i stopala i “isprazniti” vam energiju.

Neka spavaća soba bude što mirnija, tiša i mračnija

Višak svetlosti ometa proizvodnju melatonina, ili “hormona spavanja”, pa ako roletnom ili zavesama ne možete da zaustavite prodor svetla u sobu, stručnjakinja savetuje da, tokom noći, nosite masku za oči.

Umesto TV-a, mobilnog ili računara uzmite knjigu

Studije su pokazale da vreme koje pre spavanja provedemo pred ekranom produžava vreme koje nama je potrebno da zaspimo i da smanjuje kvalitet sna i utiče na pažnju i koncentraciju narednog dana.

Pazite na unos kofeina

Prevelik unos kofeina, kao i kasnovečernji unos, može da poremeti san, a prema navodima udruženja “Sleep Education”, konzumacija kofeina šest sati pre odlaska u krevet skraćuje spavanje za jedan sat.

Dejstvo kofeina kod starijih osoba može biti jače nego kod mladih, jer je u starijim godinama organizmu potrebno više vremena da izbaci kofein, zaključila je dr Grejs.

(24sedam.rs/pixabay)

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia