Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Stručnjaci savetuju: Ova pića nikako ne bi trebalo piti po vrućini, mogu nam ugroziti zdravlje!

Pili ste sinoć? Evo koliko se DUGO ALKOHOL zadržava u našem ORGANIZMU

Proleće napreduje i ponovo postaje toplije. Zbog toga je posebno važno piti dovoljno tečnosti. Ipak, savetuje se oprez jer se ne preporučuju sva pića.


 

I ove godine ćete doživeti jedan toplotni rekord za sledećim. Temperature trenutno rastu, a vrednosti iznad 35 stepeni Celzijusa verovatno više neće biti neuobičajene za samo nekoliko nedelja. Kad god se to dogodi, jedna stvar je posebno važna: piti dovoljno tečnosti. Ako se radi o nauci, mora se uzeti u obzir i izbor pića.

Zvanično važi pravilo da na visokim temperaturama i toplom talasu, koji bi uskoro mogao da nastane u našoj zemlji, treba piti najmanje tri litra dnevno. Pošto se gubitak tečnosti može brzo povećati dva do tri puta, važno je povećati normalne potrebe. Ako se bavite i sportom, vaše potrebe za tečnošću će se još više povećati.

Međutim, nisu sva pića korisna u vrućim periodima. Naučnici čak smatraju dve vrste pića, koje su popularne kod mnogih ljudi u svakodnevnom životu, kritičnim kada su u pitanju visoke temperature: kafa i čaj.

Bez obzira da li je topao kao i obično ili kao osvežavajući ledeni čaj ili ledena kafa, napici i dalje imaju dehidrirajući efekat, smatraju stručnjaci. Prema BestLife-u, citirajući Harvardsku medicinsku školu, oba se smatraju takozvanim diureticima, što znači da imaju diuretički efekat i izbacuju vodu iz tela. Ono što može biti dobro da podrži funkciju bubrega može postati problem tokom talasa toplote u letnjem periodu.

Dok kofein kafe izaziva dehidraciju, biljke u nekim čajevima imaju slična svojstva. Prema naučnicima sa klinike Mejo, ovo se odnosi na đumbir, maslačak, hibiskus i kleku, na primer.

Treba biti posebno oprezan kada pijete previše alkohola

Inače, alkoholna pića su apsolutno zabranjena, barem u većim količinama. U normalnim danima, ovo u najboljem slučaju izaziva samo blagi mamurluk. Međutim, ako ga popijete previše na visokim temperaturama, lako možete preći u tešku fazu dehidracije.

Simptomi dehidracije

Možete reći da li ste dehidrirani po različitim signalima iz vašeg tela. Na primer, ako primetite sledeće simptome, trebalo bi da hitno pijete redovno i dosta tečnosti. Dugoročno, mogu se pojaviti dodatni znaci. To uključuje ispucale usne, promenjenu boju urina i suvu kožu koja svrbi.

Znaci premalo tečnosti u telu:

  • Žeđ
  • Suva usta i suv jezik
  • Glavobolja
  • Problemi sa koncentracijom
  • Umor
  • Osećaj slabosti
  • Vrtoglavica

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia