Booking.com
Društvo Srbija

Stručnjaci objasnili razliku između pravog i falsifikovanog novca, a evo kako se lažna novčanica ponaša na svetlu

Sanjali ste da ste se OBOGATILI? Evo kakvo značenje imaju ovakvi snovi

Ukoliko vam neko na kasi ili u menjačnici kaže da je novac kojim hoćete da platite falsifikat, to zna da bude pravi šok


Kako da prepoznate lažne novčanice? Koje se najčešće falsifikuju i šta da radite ako je falsifikat završio u vašem novčaniku?

Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za borbu protiv falsifikovanja objasnio je u emisiji “Jutro” na TV Prva, na koje faktore i elemente zaštite bi trebalo da obratite pažnju.

– Za prvih šest meseci ove godine Narodna banka Srbije konstatovala je 1916 komada falsifikata, to su dinari i strani novac. Dinarskih novčanica imamo 1598 od kojih je za apoen od “2000” konstatovano 1300 slučajeva, što znači da je ovaj apoen dominantan. Ova novčanica se često koristi u dnevnom prometu, a ima veliku vrednost, zato je falsifikatorima posebno interesantna. Krupniji apoen od 5000 se takođe falsifikuje, ali znazno ređe – rekao je on.

Zvuk

Kao prvi faktor prepoznavanja falsifikovanih novčanica Jeremić je naveo zvuk.

– Za originalnu novčanicu od “2000” dinara čuje se jasan oštar zvuk, jer je ona od stoprocentnog pamuka i ima čvrstinu i elastičnost, dok se falsifikat gotovo ne čuje kada se prodrma prstima.

Izgled

Drugi element prepoznavanja je izgled novčanice. On je naglasio da NBS na svojoj internet stranici u delu “Novac – Zaštitni elementi novca”, prikazuje sve zaštitne elemente dinarskih novčanica, gde se može videti detaljan izgled dinarske novčanice.

Hrapavost

Treći element je hrapavost.

– Kada pređete prstima ili noktima preko čela Milutina Milankovića osećate jedan otpor i hrapavost, dok je na falsifikovanoj novčanici sve to potpuno glatko.

Svetlost

– Kada podignete novčanicu prema izvoru svetlosti u delu koji nije obojen vidite isti lik Milutina Milankovića vrlo jasno, dok se na lažnoj to ne može videti.

Jeremić istice da falsifikatori ponekad neki zaštitini element uopšte ne imitiraju i potpuno ga izostave, jer nemaju sredstva da verno prekopiraju određeni zaštitni element kao na originalu.

– Serijskih brojeva na novčanici treba da bude dva i moraju biti isti, dok na falsifikatu zna da stoji samo jedan serijski broj. – rekao je.

Naglašava da svi zaštitini elementi moraju biti prisutni da bi se radilo o orginalnoj novčanici.

Evro

Kada je reč o novčanicama evra, on ističe da mogu da postoje razlike u zaštitnim elementima u smislu da neka novčanica ima zaštitni element koji neka druga nema, ali oni zaštitni elementi koje imaju dinarske novčanice, imaju i evro novčanice.

Za novčanicu od 50 evra, navodi da ona kada se pomera menja boju, dok se kod falsifikata to ne dešava.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Alo.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia