Booking.com
Zanimljivosti Travel

Strah prilikom putovanja: Evo kako da sve držite pod kontrolom

Strah prilikom putovanja: Evo kako da sve držite pod kontrolom

Većinom se reč “putovanje” povezuje sa slikama dalekih plaža, planinskih vrhova, egzotičnih i uzbudljivih avantura. Ali za mnoge ljude putovanja takođe mogu da izazovu osećaj nelagodnosti i brige – senzaciju koju psiholozi nazivaju “anksioznost prilikom putovanja”. Iako termin nije zvanično priznat kao zdravstveno stanje, osećaj anksioznosti zbog putovanja pre i tokom putovanja je neverovatno uobičajen.


Ono što je dobro da znate jeste da je ovaj problem jednostavan za rešavanje i da se ova vrsta anksioznosti, neprijatnosti, uznemirenosti ne razlikuje od bilo koje druge vrste anksioznosti.

“Putovanje je jednostavno ponašanje koje može da izazove anksioznost. Upuštate se u nepoznato, a na putu ste ista osoba kao i kod kuće. Ako ste zabrinuti kod kuće, takvi ćete biti i i na putu”, objašnjava za Instajl psiholog Jaime Kurt, autor knjige “Srećan putnik: Otkrivanje tajni boljeg odmora”.

Prema njegovim rečima, umereni nivoi anksioznosti su normalni — oni jesu i uvek su bili znak upozorenja koji će vas zaštititi od straha. A ako nemate te umerene nivoe, to može dovesti do nepromišljenog ponašanja. Problem nastaje kada nivo anksioznosti postane previsok, jer tada postaje poremećaj.

Iako ne postoji nijedan razlog za anksioznost zbog putovanja, neki uobičajeni strahovi su vezani za strah od letenja, gužve, strah od sudara, strah od društvenih interakcija, strah od oružja, strah od bolesti.

“Kuća je mesto gde se svi osećaju najudobnije, a kada putujete, ulazite u okruženje u kojem se odričete kontrole nad mnogo različitih stvari. Stavljate stvari koje inače kontrolišete u tuđe ruke”, objašnjava dr Kurt napominjući da putovanja donose neizvesnost, a to može da izazove anksioznost.

Kako se ponašati ako imate anksioznost tokom putovanja

Uvek možete da otkažete putovanje ili ga skratite ako dobijete napad anksizonosti. Ali to nije dobar plan – ostanak kod kuće samo pojačava vašu anksioznost, a ne pomaže vam da upravljate osećanjima.

Pokušajte da odredite tačan uzrok anksioznosti

“Umesto da kažete da se osećate uznemireno zbog svog predstojećeg putovanja, pokušajte da navedete tačan problem. Šta vas uznemirava? Jednom kada saznate šta je tačna briga, može biti lakše napraviti plan koji će vam pomoći”, navodi dr Kurt.

Baratajte činjenicama

Ako se plašite da ćete se razboleti na putu sedite i razmislite – koliko imate godina, kakvo je vaše stanje, da li ste vakcinisani…

Kada činjenice poređate, lakše ćete misliti o svemu.

Napravite plan za vanredne situacije

Psiholozi savetuju da sebi ponavljate da vaš um smišlja scenarije koji se verovatno neće desiti i to je ono vas čini zabrinutim.

Skretanje pažnje

Ključno je da pronađete nešto što će vas usmeriti van anksioznosti.

Muzika, sudoku, priča – čim počne osećanje nelagode, okrenite se drugim razmišljanjima i promenite fokus. Važno je i da sebi kažete da možete da se nosite sa neprijatnošću jer vam je važno da stignete od tačke A do tačke B, ili šta god da je razlog vašeg putovanja. Osetite strah i uradite to svejedno.

Foto: Pixabay

Izvor:PRessSerbia/ politika.rs

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia