Booking.com
Početna » Travel » Stjuardese objašnjavaju zašto postoje kodeksi oblačenja za putnike!
Travel

Stjuardese objašnjavaju zašto postoje kodeksi oblačenja za putnike!

Pravila oblačenja su nešto što obično povezujemo sa crvenim tepisima, glamuroznim večerama lii venčanjima – nikako ne sa avionima. Stjuardese su objasnile zašto postoje kodeksi oblačenja za putnike!


 

U januaru, glumica i modna influenserka Olivija Kalpo dospela je na naslovne strane kada je zaustavljena pre nego što se ukrcala na let American Airlines-a jer joj odeća nije bila prikladna.

Očigledno, njen bajkerski šorts i kardigan nisu bili u skladu sa kodeksom oblačenja ove avio-kompanije, pa je od nje zatraženo da se pokrije pre nego što joj je dozvoljeno da se ukrca u avion.

Incident je izazvao burne reakcije na internetu, pri čemu su neki branili superzvezdu, dok su drugi kritikovali njenu odeću.

Bilo kako bilo, za mnoge ljude ova kontroverza pokrenula je pitanje: „Od kada avio-kompanije imaju pravila oblačenja?“

Izgleda da imaju i sprovode ih. Kao i nekada i danas postoje pravila oblačenja i pisana i nepisana koja avio-kompanije očekuju od putnika da poštuju.

Međutim, različite avio-kompanije imaju različita pravila.

American Airlines, na primer, navodi u svojim uslovima prevoza da se putnici moraju oblačiti na odgovarajući način, odnosno da bosa stopala ili uvredljiva odeća nisu dozvoljeni.

Kod Qatar Airlines-a“ je malo stroži, jer je sredina konzervativnija. Neki putnici će možda želeti da posete Dohu kao usputnu stanicu, ali moraju da poštuju striktna pravila oblačenja – nema košulja bez rukava, a pantalone ne smeju biti kraće od kolena.

„Košulje sa vulgarnostima i uvredljivim slikama ili jezikom su definitivno zabranjene“, kaže Intan, bivša stjuardesa u Jetstar International Airlines-u i Qatar Airlines-u, dodajući da ljudi ne mogu da nose ništa što previše otkriva.

Neki kodeksi oblačenja takođe služe praktičnijoj svrsi. „Putnici ne mogu da uđu bosi jer bi mogli da poseku nogu o krhotine na zemlji i zahtevaju lekarsku pomoć“, kažu stručnjaci. „Svako pravilo postoji da bi se osigurala bezbednost putnika.

Šta se dešava ako prekršite kodeks oblačenja avio-kompanije?

Kršenje kodeksa oblačenja aviokompanije za putnike ne znači da će biti automatski izbačeni sa leta, ali postoje posledice koje mogu da izazovu neprijatnosti vama i vašim saputnicima.

Najverovatnije će se od putnika tražiti da se presvuku pre nego što im bude dozvoljeno da uđu u avion.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia