Booking.com
Zanimljivosti

Šta znači kada mačka konstantno gleda u vas?

Smanjen rizik od srčanog udara i bolji imunitet: Kako mačke utiču na naše zdravlje?

Mačke nisu bučne kao psi i ne oglašavaju zvukom svoja osećanja. One ponašanjem i najčešće pogledom javljaju kako se osećaju i šta im je potrebno. Šta znači kada mačka konstantno gleda u vas?


 

Evo “rečnika” njihovog pogleda.

1. Gladne su

Kada mačka neprestano gleda u vlasnika znači da joj nešto treba. Najčešće očekuju da se čovek sam seti da je gladna, pa ga posmatraju dugim pogledom da bi shvatio šta je zaboravio.

Ukoliko pogledom ne dobije hranu uskoro će mjaukati! Ukoliko pogled “ne upali” uskoro će početi da se šetaju oko kuhinje i mesta gde je njen tanjirić. Sledeći korak je mjaukanje, prvo tiho, pa sve glasnije. Čim se maca najede njen pogled će ponovo da – odluta.

2. Ne oseća se dobro

Mačke ne znaju da govore, a ni da pokažu kada ih nešto boli. Gledajući direktno u oči svog vlasnika ona očekuje pomoć. Ovo posebno važi za pogled sa poluspuštenim kapcima. Ukoliko uz netremice posmatranje primetite da mačka nije aktivna, da najveći deo dana bezvoljno leži – jasno je da mora kod veterinara.

3. Uplašena je

Oči su joj širom otvorene, sedi i betremice gleda u čoveka. Ona nešto očekuje. Ona nešto čuje i uznemirena je. Ukoliko mrda vrhom repa proverite zajedno sa njom šta nije u redu. Tačnije, ona očekuje da ustanete i sa njom prošetate do vrata i prozora.

4. Zainteresovana je

Neko je došao u kuću i mačka gleda u gosta. Radite nešto novo i nju zanima šta je to. Doneli ste novu stvar u kuću i ona hoće da utvrdi čemu to služi. Pustite je da sama proceni situaciju, pomiriše je i smiriće se.

5. Voli vas

Po ceo dan gleda u vas, hoda za vama, legne na vaš lap top ili novine, gura se u krilo… Ovo je potpuno normalno ponašanje mačke koja voli svog gazdu. Ukoliko mačka ne gleda svog vlasnika i ne “lepi” se za njega – ona ga ne voli!

(srbijadanas.com/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia