Booking.com
Početna » Travel » Šta turisti očekuju u 2023. godini
Svet Travel

Šta turisti očekuju u 2023. godini

PET najopasnijih turističkih destinacija na svetu!

Bliži se kraj godine i dolazi pravo vreme da pogledamo u budućnost i posvetimo se planovima za 2023. godinu. Bilo da se radi o venčanjima, važnim rođendanima, maturama, selidbama, poslu ili jednostavno putovanjima radi odmora i razonode trendovi se stalno menjaju.


Popularni sajt Booking podelio je želje i predviđanja korisnika, šta putnici očekuju u 2023. godini kada su putovanja u pitanju.

Putovanje van zone komfora

Zaboravite uobičajena putovanja jer 2023. donosi potpuno novi trend, putovanja “van zone konfora”. Čak 40% putnika se izjasnilo da želi da doživi kulturni šok u 2023. godini. Bilo da se radi o odlascima i obilascima zarad drugačijeg kulturnog iskustva ili istražvanja manje poznatih gradova sa skrivenim draguljima koji još nisu na radaru.

Nostalgija i putovanja

Da li zbog globalne nestabilnosti, želje za bekstvom ili nostalgičnog sećanja na jednostavnija vremena, za ovu vrstu putovanja se opredelilo čak 84% ispitanika. U pitanju su putovanja koja pružaju nostalgičan povratak u prošlost kada je sve bilo mnogo jednostavnije i manje dostupno. Zanimljivo je da su ovu vrstu odmora podržali i pripadnici novijih generacija poput milenijalaca i pripadnika generacije Z.

Putovanja za dušu

Wellness i druga putovanja koja se fokusiraju na stanje organizma postaće sve popularnija, jer mnogi turisti žele da pronađu mir na destinacijama (29%). Turisti sve više žele da se na putovanju posvete svom mentalnom zdravlju (33%), odnosno da se bave spiritualnošću i važnim životnim trenucima.

Poslovna putovanja

Kad su poslovna putovanja u pitanju tu nema mnogo iznenađenja, veruje se da će biti brojnija u odnosu na poslednje dve godine. Radnici su najavilio da žele da idu više na putovanja koja će im zaista omogućiti da se zbliže sa svojim kolegama (32%) i da bi bilo pošteno da poslodavci novac ušteđen time što su ljudi radili od kuće potroše na neko fino kolektivno putovanje.

Štedljiva pitovanja

Zbog opšte nesigurnosti i poskupljenja, putnici će u 2023. nastaviti da razmišljaju o svakom dinaru koji troše na putovanja. Ima onih koji će i dalje na prvo mesto stavljati opuštanje, jer 44% njih smatra da je ulaganje u putovanje prioritet. Međutim, čak 62% nastaviće da traži najbolje moguće ponude za svoj novac i da dobro istražuje pre konačnog odlaska na putovanje.

Foto: Pixabay
Izvor:PRessSerbia/ b92

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia