Booking.com
Zanimljivosti

Šta treba da znate kada fotografišete?

fotograf

Sa pojavom pametnih telefona i društvenih mreža poraslo je i interesovanje za fotografisanjem. Iako se proizvođači trude da odgovore na zahtev potrošača, te su i same kamere na aparatima iz generaciju u generaciju bolje, postoji nekoliko stvari koje ipak zavise od nas. Najpre, reč fotografija je grčkog porekla od reči fos ili fotos, a znači svetlost. Na to je dodata reč grafe, a koja znači “reprezentaciju pomoću linija” ili “crtanje”. Pa cela konstrukcija bi se mogla prevesti kao crtanje pomoću svetlosti.


 

I upravo je u tome i krije ključ dobre fotografije, u svetlosti. Stručnjaci savetuju da se njoj posveti najviše pažnje, jer ako fotkamo sa lošim ili neodgovarajućim svetlom to je isto kao kada bi koristili telefona kojem se baterija potrošila. Uz to, važno je reći i da dobre fotografije nisu samo one koje prikazuju lepe prizore, pa tako fotografija zapuštene kuće ili prljavih ulica može biti sjajna fotografija, ako prenosi emociju. Takođe, savet za dobru fotografiju je i da se ne mora uvek fokusirati na celinu, nego na detalje.

Primer tome je svetna livada. Fotografija tog predela će sigurno biti lepa, ali ako je fokus na jednom cvetu, fotografija će biti zaista dobra. Kada su u pitanju ljudi, tu treba voditi računa o uglu snimanja. Jednako je važno vežbati oko, jer dobar fotograf ima oko za detalje. Zato uvek nosite telefon ili fotoaparat sa sobom i slikajte sve što vam je interesantno. Takođe, dobra fotografija je nekad i stvar sreće – savršeno uhvaćen trenutak.

Za vežbu mogu da posluže kao i radovi poznatih fotografa, a koja će vam probuditi inspiraciju. Igrajte se i sa bojama, pravite kontraste, uklapajte ih… Poznati fotografi kažu da su zćelena, plava, crvena ili zlatna boja one sa kojima ne može da se pogreši. Međutim, bordo treba izbegavati. Kako kažu, ona na fotografijama izgleda loše. Ukoliko neko nije profesionalni fotograf i nema iskustva sa osvetljenjem, ova boja kasnije na fotografijama može da izgleda kao crna ili braon.

Prilikom fotografisanja treba izbegavati i kožne pantalone i suknje. Ova garderoba u stvarnosti deluje atraktivno, ali zbog odstjaja osoba na fotografiji može izgledati kao da ima viška kilograma. Međutim, ako jako želike da nosite kožne pantalone izaberite one u crnoj bojii koje su uske.

Najbolji odabir boje za fotografisanje je crvena, jer ova boja simbolizuje ljubav, radost i strast. Ostavlja odličan utisak, ali i osoba koja je nosi delovaće mlađe. Ono što je jedinstveno je to da ta boja nikada ne izlazi iz mode. Ekvivalentno crvenoj odeći je mala crna haljina. Ona je uvek u trendu i gotovo da ne može da se pogreši sa ovim izborom. Ako želite da naglasite lice treba odabrati onu sa kragnom.

(edukacija.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia