fbpx
Saveti

Šta treba da znam ako krećem na put po snegu?

VOZAČI, ne parkirajte automobile ispod drveća, moguće je PUCANJE GRANA ZBOG SNEGA

Po ovakvom vremenu vozačima se uglavnom ne savetuje da kreću svojim automobilom na put bez preke potrebe. Ali šta ako moraju?


Ukoliko polazite automobilom na put po snegu, obavezno se informišite se o stanju na putnom pravcu kojim ćete se kretati, ali uvek računajte i na mogućnost da se situacija u međuvremenu izmeni i pogorša.

Na putu kojim se krećete može doći do udesa, pa da saobraćaj neko vreme bude obustavljen. Takođe, mogući su zastoji zbog pogoršanih vremenskih uslova, snežnih nanosa i smetova.

Budite spremni na to da ćete u automobilu možda provesti više vremena nego što ste planirali – napunite rezervoar do vrha, kako biste imali dovoljno goriva za rad motora u mestu i grejanje u slučaju zastoja. Isto važi i za vaš mobilni telefon – napunite bateriju do kraja uoči polaska na put.

Ponesite i dovoljno vode za piće i nešto hrane za svaki slučaj, a nije na odmet da imate i ćebe u vozilu. Ako vas čeka duža vožnja, pobrinite se da imate dovoljno tečnosti za vetrobranska stakla – što u rezervoaru, što u rezervi u prtljažniku.

Podrazumeva se po snegu nećete krenuti na put bez odgovarajuće zimske opreme – pre svega zimskih guma. Šta vam je još potrebno?

Podsećamo, pored upotrebe zimskih pneumatika, zakon predviđa i neke druge obaveze za vozače:

– U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom.

Šta treba da znam ako krećem na put po snegu?
– Vozači autobusa i kamiona od dodatne opreme moraju da imaju još i lopatice za čišćenje snega. Vlasnici putničkih automobila nisu u obavezi da imaju ovu vrstu opreme, ali manja ili sklopiva lopatica za sneg, koja ne košta mnogo a zauzima malo mesta u prtljažniku, nije na odmet.

Neposredno pre polaska na put, računajte i na to da iz kuće morate izaći barem 15 minuta ranije nego što biste izašli kada nema snega i mraza, s obzirom da treba očistiti sneg sa i oko parkiranog voziala, ukoliko nemate garažu. Dobra organizacija i hladna glava ključni su tokom vožnje, naročito u ovakvim uslovima saobraćaja.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/B92

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close