Booking.com
Početna » Lifestyle » Business » Šta sve treba da znate o upravljanju projektima
Business

Šta sve treba da znate o upravljanju projektima

Šta sve treba da znate o upravljanju projektima

Ako se bavite bilo kojim biznisom sigurno ste primetili da posao projekt menadžera postaje sve interesantniji, i da sve više firmi traže projekt menadžere. Da li je upravljanje projektima posao budućnosti – pitanje je koje se sve više i sve češće postavlja.


Ostaje da sačekamo da vreme pokaže i da svoj sud. Kako god bilo, vrlo je bitno da znamo šta to novo zanimanje nosi sa sobom, odnosno šta je tačno upravljanje projektima, kako bi videli da li je bavljenje projektnim menadžmentom za nas ili ne.

Koliko je planiranje projekata važno?

Svi znaju da projekat čini niz aktivnosti koje je potrebno ispuniti da bi se postigao određeni cilj. Takođe, projekat se može definisati i kao skup ulaza i izlaza potrebnih za postizanje postavljenog poslovnog cilja.

Kroz projekat planiramo i kontrolišemo aktivnosti sa ciljem dobijanja vidljivih i merljivih rezultata. Svaki projekat ima svoje dogovorene i merljive ciljeve, ima svoj plan, definisane aktivnosti, resurse, vremenski okvir, planirani budžet. U projekat mogu biti uključeni i ljudi iz različitih timova u kompaniji koji su okupljeni radi postizanja projektnog cilja.

Osnovne karakteristike projekta

 • Privremeni karakter
 • Jedinstvena isporuka
 • Cilj projekta

Privremeni karakter – Svaki projekat ima svoj početak i kraj. Početak se definiše kao vreme (trenutak) kada se projekat pokreće i kada se počinje sa razvojem njegovog koncepta. Kraj projekta je vreme kada su ciljevi projekta ispunjeni.

Jedinstvena isporuka (izlaz projekta) – Projekat ima za cilj da proizvede proizvod ili uslugu koji će rešiti problem ili potrebe klijenta zbog kojih je inicijalno započet.

Cilj projekta – Projekat ima zacrtan cilj koji treba postići u određenom roku, u okviru postavljenih troškova i tehničkim performansama.

Projekti mogu biti vrlo jednostavni, ali su u većini slučajeva veoma kompleksni i složeni. Složenost i dužina projekta ekvivalentni su detaljnijem i naprednijem projektnom planu. Ono što je svakako zajedničko za sve projekte su ključne komponente koje ih određuju.

Šta sve treba da znate o upravljanju projektima

Komponente projekta:

 • Vreme – predviđeno trajanje pojedinačnih aktivnosti, kao i celog projekta;
 • Trošak – budžet dodeljen projektu;
 • Obim/opseg – sve aktivnosti projekta neophodne za stvaranje konačnog proizvoda ili usluge;
 • Kvalitet – najlakše se definiše kao stepen ispunjenja projektnih ciljeva, odnosno svaki izlaz projekta mora da pruža očekivanu funkcionalnost, reši identifikovani problem i isporuči očekivane koristi i vrednosti.

Upravljanje projektima upravo podrazumeva način usklađivanja trostrukog ograničenja (vreme, trošak i obim) sa ciljem postizanja kvaliteta.

Šta je uspešan projekat?

Projekat je uspešan kada su ispunjeni svi njegovi ciljevi. I ništa manje od toga. Uspešan je onda kada je realizovan u okviru postavljenog vremenskog ograničenja i u okviru budžeta. Naravno, krajnje merilo uspeha projekta daje klijent za koga se radi projekat. Tako da uspehu projekta treba dodati zadovoljstvo klijenta kvalitetom proizvoda odnosno usluge. Da bi projekti bili uspešni potrebno je efikasno upravljanje projektima.

Šta je upravljanje projektima?

Upravljanje projektima je veština planiranja, kontrole i izvođenja projekta na način koji obezbeđuje uspešnu isporuku željenog rezultata. Dakle, to je veština ili tehnika koja nam pomaže da na pravi način sagledamo projekat, dobro ga isplaniramo kako bi realizovali sve što je potrebno. To je tehnika koja nam pomaže da projekat izvedemo na pravi način i da uspostavimo mehanizam kontrole kako bi ga pratili na pravi način.

Upravljanje projektima uključuje ozbiljno i detaljno planiranje, kako bi realizacija bila lakša. Sve je vrlo jednostavno. Dobro planiranje vodi kao uspešnom projektu, a loše planiranje vodi ka lošem projektu. Zato treba dovoljno vremena posvetiti projektnom planu kako bi imali veće šanse da nam projekat bude uspešan. Plan projekta se najčešće sastoji iz sledećih delova:

 • definisanje i potvrđivanje projektnih ciljeva,
 • definisanje načina na koji će ovi ciljevi biti postignuti,
 • identifikaciju aktivnosti potrebnih za realizaciju projektnih ciljeva,
 • identifikaciju potrebnih resursa,
 • određivanje budžeta,
 • određivanje rokova za njihovo izvršenje.

To takođe uključuje upravljanje implementacijom projektnog plana, zajedno sa redovnim sprovođenjem kontrola kako bi se osiguralo da postoje tačne i objektivne informacije o napretku projekta. Kontrola projekta je neizbežna i preko potrebna. Bez nje se ne može. Ništa se ne prepušta slučaju, već se stalno mere performanse projekta u odnosu na prvobitni plan. Naravno, u slučaju da nešto krene naopako, uvek treba blagovremeno delovati. Uvek treba preduzeti mehanizme za sprovođenje akcija oporavka.

Šta sve treba da znate o upravljanju projektima

Zašto je upravljanje projektima važno?

Bez koncepta upravljanja projektima, razvoj projekta bi bio haotičan. Glavni cilj upravljanja projektima jeste da se osigura da svi koji su uključeni u projekat tačno znaju šta treba da rade, koliko vremena imaju da završe aktivnost, koji su im resursi dostupni i sa kim bi trebalo da razgovaraju u slučaju da naiđu na problem.

Ako svi jasno znaju šta moraju da rade, imaće mnogo veće šanse da ispune zahteve projekta. Takođe, greške za koje bi inače bilo potrebno dodatno vreme da se isprave, uklanjaju se od samog početka. U suprotnom bi moglo doći do gubitka važnih podataka, kao i neracionalnog korišćenja resursa. Na ovaj način dolazimo i do ključnih prednosti upravljanja projektima u poslovnom okruženju kompanije, a one se dugoročno ogledaju kroz:

 • Uključivanje zaposlenih u donošenje odluka jer postaju odgovrni za realizaciju projekta, odnosno pojedinačnih aktivnosti u projektu;
 • Razvoj timskog duha;
 • Posvećenosti istoj svrsi i ciljevima kompanije;
 • Poboljšanje i jačanje menadžmenta kompanije kroz sprovođenje ideja participativnog upravljanja;
 • Usvajanje pristupa analizi rizika što pomaže u efikasnom suočavanju sa izazovima i smanjenju grešaka.

Upravljanje projektima donosi i brojne benefite kompaniji u svakodnevnom radu. Glavni benefiti na dnevnom nivou su:

 • Možete videti koje sve aktivnosti čine projekat,
 • Ko je angažovan za obavljanje svake od njih i koje resurse treba koristiti,
 • Imate uvid u budžet,
 • Praćenjem vašeg vremena možete da kreirate izveštaje o rasporedu, analizirate ih da biste pronašli slobodno vreme za dodatne poslovne aktivnosti van projekta i utvrdili sledeće korake projekta,
 • Faza praćenja upravljanja projektima omogućava vam da u trenutku identifikujete greške,
 • Dodelite članu projektnog tima da reši problem koristeći raspoložive resurse u raspoloživom vremenskom okviru,
 • Različiti članovi tima mogu se dodeliti projektu, odnosno aktivnostima projekta kako bi ga uspešno završili,
 • Kroz transparentnost projekta, svi koji su zaduženi za projekat moći će da vide na čemu tim radi ili da daju svoj doprinos razvoju projekta.

Suštinski, prednosti upravljanja projektima su velike, kako dugoročno, tako i kratkoročno. Zato ne čudi sve veća ekspanzija i potražnja za eskpertima u ovoj oblasti. Ipak je upravljanje projektima jedna vrlo kompleksna oblast koja zahteva splet različitih znanja:

 • tehnička znanja vezano za industriju u kojoj se odvija projekat,
 • veštine projektnog menadžmenta (kako se pokreće, planira, vodi i kontroliše projekat) i
 • različite menadžerske veštine (liderstvo, vođenje tima, motivacija…).

Na sreću, i ovaj posao je kao i svaki drugi. Lako se uči. Potrebno je malo edukacije, malo prakse i rada na sebi. Tako da svako ko želi, može pre ili kasnije da ovlada veštinom upravljanja projektima i da postane dobar projektni menadžer.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia

 

 

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia