fbpx
Health and beauty Lifestyle News

Šta se desi sa vašim telom kada pijete energetska pića?

Šta se desi sa vašim telom kada pijete energetska pića?

 

Ukoliko volite započeti dan s energetskim napitkom, donosimo vam loše vesti: ti napici su opasniji za srce od samog kofeina.


 

Nova studija je pokazala da energetska pića mogu izazvati potencijalno štetne promene u radu srca i krvnog pritiska.

Emili Flečer i njen tim istraživača sa Medicinskog centra David Grant u Kaliforniji angažovali su 18 zdravih dobrovoljaca u dobi od 40 godina i manje.

Ovi dobrovoljci su ili pili dva energetska napitka ili piće sa istom dozom kofeina koje je sadžavalo sok od limete ili trešnje. Oba pića sadrže istu količinu kofeina, odnosno prosečnu količinu kofeina koju Amerikanci dnevno konzumiraju.

Nakon šest dana, učesnicima su zamenili pića.

Nakon što ispiju piće, stavljali su im elektrokardiogram – aparat koji prati električnu aktivnost srca i krvni pritisak koji je meren u intervalima u naredna 24 sata. Dok se krvni pritisak na početku povećao u obe grupe, bio je “znatno veći” šest sati nakon ispijanja energetskih napitaka.

Onima koji su pili energetska pića veći interval je pokazivao elektrokardiogram nakon dva sata od ispijanja.

Takođe je bio zabeležen povećan broj poseta hitnoj pomoći koje su povezane s potrošnjom energetskih pića, što uzrokuje nenormalan ritam srca i druge probleme.

Dok se male doze kofeina smatraju sigurnim, energetska pića uključuju različite “energetske mešavine”.

Istraživači su zaključili da oni koji imaju određene srčane tegobe bi trebalo da razmisle o unosu energetskih napitaka u svoj organizam, kao i da se više istraživanja treba uraditi u vezi ove teme.

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA