Botoks i hijaluron postali su svakodnevica, skoro kao pranje zuba, ali ne moramo da pribegavamo injekcijama ako želimo da usporimo starenje. Dovoljno je da promenimo neke navike koje dodaju godine licu.

Pamučne jastučnice – Dermatolozi savetuju da uložimo u svilene jastučnice, jer su za kožu mnogo bolje nego pamučne. Ovo je posebno važno za ljude koji spavaju licem okrenutim prema jastuku. Osim za kožu, svilene jastučnice dobre su i za kosu.

Multitasking – Ponosimo se što možemo u isto vreme da pravimo ručak, držimo dete, ugovaramo poslovne sastanke. Ali ne bi trebalo, jer multitasking nas čini starijima. Kad radimo više poslova istovremeno, naše telo je pod velikim stresom zbog kog brže stari. Stres može da dovede do povećanih upala na koži čime se uništava kolagen.

Centralna klima – Centralni sistemi za hlađenje i grejanje imaju pogodnosti, ali i mane. Jedna od njih je da isušuju kožu, što pogoduje pojavi bora. Ako morate da boravite u prostorijama sa klimom, pre toga nahranite kožu hidratantnom kremom.

Ishrana bez masti – Novi trendovi u ishrani doneli su i proterivanje masti sa jelovnika, a to je pogrešno. Ne treba izbegavati zdrave masti, one su zaslužne za zdravu, sjajnu kožu. Takođe, ishrana treba da bude bogata namirnicama koje obiluju vitaminom E, kakav je, na primer, avokado. Odlične su i suncokretove semenke, jer sadrže selen.

Slamčice – Izbegavajte da pijete sokove ili druga pića kroz slamčicu jer pokreti koji se ponavljaju razbijaju kolagen. Mada slamčice pomažu u zaštiti zuba, stvaraju bore oko usana, pa birajte šta vam je draže – zubi ili lice.

Parfem na vratu – Koža na vratu je veoma nežna, pa ne treba prskati parfem na nju. Takođe, parfem isušuje kožu, što može biti poseban problem ako odmah nakon prskanja izađete na sunce.