Booking.com
Zanimljivosti Lifestyle

Šta je cold brew kafa?

Nikako nemojte jesti ovu hranu pre spavanja!

Cold brew kafa,  koja se priprema sa hladnom vodom je postala trend pre par godina u Americi, koji je vrlo brzo prihvaćen širom sveta.


Prema istorijskim podacima ovakav način pripreme seže čak do 1600. godina i moreplovaca iz Holandije, koji su sa hladnom vodom pripremali kafu na dugim putovanjima. Mornari iz Holandije su cold brew doneli do Istočne Azije, gde je ova kafa poznata i kao Kyoto kafa ili Holandska kafa.

Šta je cold brew kafa?

Cold brew priprema
Hladna priprema kafe predstavlja proces u kojem se krupnije mlevena kafa potapa u hladnu vodu od 12 do 24h sata kako bi se dobili koncentrisani ukusi i arome drugačiji u odnosu na pripremu sa toplom vodom.

Pošto je voda sa kafom odstojala, koncentrat se proceđuje kroz papirni filter ili gazu, a zatim služi. Koncentrat može biti kombinovan sa toplom ili hladnom vodom, mlekom, čokoladom… Koncentrat može da stoji u frižideru nekoliko nedelja ili da se zamrzne. Cold brew priprema omogućava razvoj aroma zrna kafe koje su mekše i svetlije u odnosu na kafu koja se priprema sa toplom vodom. Cold brew kafa ima veću koncentraciju kofeina u odnosu na kafu pripremljenu sa toplom vodom, pošto se u pripremi koristi veća količina kafe u odnosu na vodu.

Pošto je voda sa kafom odstojala, koncentrat se proceđuje kroz papirni filter ili gazu, a zatim služi. Koncentrat može biti kombinovan sa toplom ili hladnom vodom, mlekom, čokoladom… Koncentrat može da stoji u frižideru nekoliko nedelja ili da se zamrzne. Cold brew priprema omogućava razvoj aroma zrna kafe koje su mekše i svetlije u odnosu na kafu koja se priprema sa toplom vodom. Cold brew kafa ima veću koncentraciju kofeina u odnosu na kafu pripremljenu sa toplom vodom, pošto se u pripremi koristi veća količina kafe u odnosu na vodu. Zrna kafe sadrže niz sastojaka koji se rastvaraju na višim temperaturama, kao što su kofein, ulja i masne kiseline. Priprema na nižoj temperaturi dovodi do smanjenja kiselosti. Hladno pripremljena kafa je oko 65 do 70 posto manje kisela od kafe pripremljene sa toplom vodom.

Nitro cold brew
Nitro kafa je cold brew kafa koja se toči sa nitrogen gasom i ovaj način serviranja kafe je postao popularan 2012. godine. Dodavanjem nitrogena se dobija hladno, svilenkasto piće sa kremastom penom. Pošto se nitrogen ne razlaže lako kao karbon dioksid u tečnosti, mehurići koje proizvodi su manji, pa se tako dobija kremasti ukus kafe. Ljubitelji ove vrste kafe najviše vole da je piju sa par kocki leda, dok neki dodaju mleko ili slatki sirup.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/Hrana-piće-priče.com

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia