Booking.com
Početna » Event » Srpski tim peti put na jubilarnoj Međunarodnoj olimpijadi u robotici
Event Festival Kultura News

Srpski tim peti put na jubilarnoj Međunarodnoj olimpijadi u robotici

Na predlog Međunarodnog FIRST komiteta (FIRST Global), tim koji predvode učenice Gimnazije Kreativno pero, zajedno sa svojim mentorima, Vukom Vujovićem, Goricom Nedeljković Bogdanović i Aleksandrom Nedeljković, predstavljaće našu zemlju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici.


Iako su okolnosti u kojima se ceo svet nalazi sprečile ovogodišnje okupljanje mladih robotičara/ki iz preko 200 zemalja sveta na jednom mestu, nisu sprečile njihovo druženje i takmičenje “na daljinu”.

Kao i prethodne godine, organizatori/ke takmičenja bili/e su uspešni/e u osmišljavanju novog načina održavanja FIRST Global Challenge-a i tako omogućili/e učenicima/ama širom sveta da i tokom pandemije razvijaju svoju ljubav i veštine u STEM oblasti (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Glavni deo ovogodišnjeg takmičenja jeste tzv. Solutions Challenge i sudije će na osnovu njega izabrati pobednike/ice FIRST Global Challenge-a 2021. Timovi samostalno biraju jednu od četiri ponuđene kategorije (Zdavlje, Životna sredina, Ekonomija i Obrazovanje) kojom će se baviti ove godine. Cilj je izabrati problem u odabranoj kategoriji i za njega osmisliti što originalnije STEM rešenje. Tim Srbije izabrao je oblast Zdravlje i u prvoj fazi projekta osmislio inovativno rešenje, aplikaciju koja pruža prvu pomoć ljudima tokom napada panike i anksioznosti. U drugoj fazi, timovi iz celog sveta kontaktirali su jedni druge na osnovu kompatibilnosti projekata i oformili alijanse od po dva tima. Ideja naše reprezentacije privukla je pažnju reprezentaciji iz NR Kine, a nakon onlajn sastanka na relaciji Beograd – Peking, dva tima dogovorila su saradnju do kraja ovogodišnje takmičarske sezone.

Pored toga, ispunjavanjem kombinacije izazova u osmišljavanju kreativnih i edukativnih sadržaja za društvene mreže, tehničkih izazova čiji je cilj konstrukcija manjih robotskih sistema, onlajn intervjua sa najistaknutijim STEM ekspertima i predavanjima o najnovijim robotičarskim tehnikama, timovi sakupljaju poene za plasman na rang listi takmičenja, a oni najbolje plasirani dobiće dodatne nagrade. U okviru tehničkih izazova, i ove godine svi timovi dobijaju iste delove za robota, kao i isti zadatak, a najkreativnija i najefikasnija rešenja na kraju će doneti najveći broj poena i odrediti pobednike ovog dela takmičenja.

Već iskusan srpski tim uveliko radi na svim zadacima, i to uporedo sa školskim obavezama, i kako kažu, svi su veoma uzbuđeni oko kraja sezone 2021. koji je planiran za 28. septembar.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Novembar 2023
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia