fbpx
Društvo News

SREĆAN 8.MART-Međunarodni dan žena

SREĆAN 8.MART-Međunarodni dan žena

SVIM PRIPADNICAMA LEPŠEG POLA ČESTITAMO DAN ŽENA A UKOLIKO NISTE ZNALI ,PODSEĆAMO VAS KAKO JE NASTAO OVAJ PRAZNIK 


Jedine društvene prihvatljive ženske aktivnosti još u 19. veku bile su kuvanje, pranje, briga o suprugu i slabo plaćeni poslovi. Žene nisu imale pravo glasa na izborima, nisu mogle podneti tužbu niti se braniti na sudu niti su nakon razvoda imale pravo starateljstva nad decom.
Žene zaposlene u proizvodnji obuće i tekstila 8. marta u Njujorku krenule su u demonstracije koje je rasterala policija.
Dva meseca kasnije osnovale su svoj sindikat, a organizovani protesti na taj datum održavali su se i narednih godina. Najpoznatiji je bio onaj 1908. godine kada je na ulicama 15.000 žena tražilo bolje uslove rada, pravo glasa te bolje plate.
Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu te je ustanovila ‘Međunarodni dan žena‘ na predlog slavne nemačke socijalistkinje Klare Cetkin.
Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset. Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ)

Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge. Obično se proslavlja darivanjem žena cvećem.

Počeci proslavljanja ovog dana imali su jasnu političku boju, što svedoči i priložena razglednica koja se prodavala u SSSR. Tako na njemu piše: Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu.

 

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

LaClasse Couture

Prijatelji sajta


BG online

Vesti Dana

reporter

class=
class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

Close