Booking.com
Početna » EKO » Srbija spremna za konferenciju Stokholm+50
Društvo EKO News

Srbija spremna za konferenciju Stokholm+50

Srbija spremna za konferenciju Stokholm+50

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, završne Nacionalne konsultacije, organizovane u okviru priprema Srbije za učešće na predstojećoj globalnoj konferenciji “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”.


Srbija spremna za konferenciju Stokholm+50Preporuke prikupljene tokom niza dijaloga, biće uključene u Nacionalni izveštaj koji će delegacija Srbije predstaviti na konferenciji u Stokholmu. Ministarka Vujović zahvalila je svima koji su se odazvali pozivu Ministarstva i dali doprinos u Nacionalnim konsultacijama.

– Konsultacije su bile dobra prilika da kroz dijalog različitih aktera dođemo do zajedničkih zaključaka, istaknemo najvažnije ekološke probleme i preporuke za njihovo rešavanje. Kroz otvorene dijaloge, čuli smo glas svih učesnika i to će se uzeti u obzir prilikom kreiranja nacionalnih politika i planova u oblasti zaštite životne sredine. Sve aktivnosti i preporuke biće deo Nacionalnog izveštaja koji će naša delegacija predstaviti na konferenciji u Stokholmu. Posebno me raduje što su tokom konsultacija mladi pokazali veliko interesovanje i što su motivisani da učestvuju u nalaženju rešenja za izazove u ovoj oblasti, zbog čega smo treće nacionalne konsultacije posvetili upravo njima. U Srbiji je u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak u rešavanju ekoloških problema, ali i usklađivanja regulative sa EU propisima, što je rezultiralo otvaranjem Klastera 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene – rekla je Irena Vujović.

Srbija spremna za konferenciju Stokholm+50Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David istakla je da su uoči konferencije u Stokholmu održane konstruktivne konsultacije.

– Kroz organizaciju globalne konferencije Stokholm+50 koja će biti održana u Stokholmu 2. i 3. juna, Vlada Švedske želi da mobiliše globalne i lokalne ekološke akcije za našu planetu i našu budućnost! Srbija je izabrana kao zemlja gde se organizuju konsultativni dijalozi tokom priprema za konferenciju Stokholm +50. Hvala svima na aktivnom učešću i nadam se da ćemo nastaviti sa konstruktivnim dijalogom i angažovanjem – izjavila je ambasadorka Anika Ben David.

Teme u okviru Nacionalnih konsultacija bile su zaštita biodiverziteta, klimatske promene, zelena transformacija privrede, povezanost životne sredine i javnog zdravlja i uloga mladih u zaštiti životne sredine.

Srbija spremna za konferenciju Stokholm+50– Zahvaljujući podršci Švedske i partnerstvu sa Ministarstvom životne sredine, uspeli smo da okupimo više od 500 predstavnika nacionalnih i lokalnih institucija, civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice i mladih. To nam je potvrdilo da u Srbiji postoji veliko interesovanje za očuvanje životne sredine i hvatanje u koštac sa klimatskim promenama. Verujem da će preporuke učesnika nacionalnih konsultacija pomoći Srbiji da pronađe put ka održivoj i zelenoj budućnosti na dobrobit njene privrede i građana – rekla je stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap.

U sklopu današnjih konsultacija održane su i dve panel diskusije povodom Svetskog dana pčela koji se danas obeležava i Međunarodnog dana zaštite biodiverziteta koji se obeležava 22. maja.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia