Booking.com
Travel

Spremate se za letovanje? Ako nemate ovaj dokument to može da vas košta 150 evra

Gužve u saobraćaju: Šta savetuju Putevi Srbije?
Foto: Pixabay

Zelena karta je obavezna za ulazak u neke od zemalja, a procedura izdavanja je veoma jednostavna.


Prilikom izdavanja zelene karte, potrebno je da na uvid donesete samo polisu obaveznog osiguranja i saobraćajnu vozačku dozvolu, a cena izdavanja je 2.000 dinara.

“Zeleni karton se odmah dobija, u roku od desetak minuta. Ono što je najvažnije jeste da vozači imaju tu informaciju da zeleni karton može da izda samo matična kuća osiguranja koja je izdala polisu, tako da bi morali da se obrate najbližoj poslovnici svog osiguravajućeg društva”, objašnjava Jovica Mitić iz AMSS.

Ne zahtevaju sve zemlje posedovanje zelenog kartona, ali ukoliko ga nemate kod sebe na graničnim prelazima zemalja u kojima je neophodan možete da se nađete u neprilici.

“Sistem zelene karte podrazumeva 11 zemalja, a destinacije na koje naši građani najčešće putuju, a na kojima je neophodna zelena karta su: Albanija, Severna Makedonija i Turska. Bez zelenih kartona neće moći da pređu granicu. Postoji mogućnost da se na nekim graničnim prelazima kupi polisa obaveznog osiguranja za tu zemlju, ali se cene kreću od 50 do 150 evra, što baš i nije isplativo”, istiše Mitić.

Među zemljama u kojima više nije obavezno posedovanje, a koje često posećuju turisti iz Srbije su: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska.

Poslovnice osiguranja uglavnog ne rade vikendom, tako da bi trebalo da se blagovremeno organizujete.

Izvor: PressSerbia/b92

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia