fbpx
Health and beauty

Spavanje na levom boku je najbolje što možete da uradite za sebe: Evo zašto!

Ne spavajte duže od deset sati

Za većinu ljudi, san je verovatno jedan od najomiljenijih hobija. Da li ste znali da vaš položaj spavanja može uticati na vaše zdravlje? Nedavna istraživanja su pokazala da spavanje na levoj strani tela, može doprineti zdravlju mnogih organa, piše Bright side.


 

Iz prve ruke znamo kako je važno dobro se naspavati, kako bi bili puni energije i kako bi mogli obavljati naše svakodnevne zadatke. Stoga smo odlučili proveriti tu naučnu teoriju, te smo sastavili popis od šest potencijalnih prednosti koje možete dobiti ukoliko spavate na levom boku.

Poboljšava funkciju vašeg limfnog sistema

1. Limfni sistem ima ključnu ulogu u našem telu jer uklanjanja otpad i toksine iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da se torakalni kanal nalazi na našoj levoj strani, stoga spavanje na toj strani može pomoći telu da delotvornije procesuira otpad.

Budući da limfni sistem osigurava transport masti, proteina i drugih važnih supstanci do vaših tkiva, ležanje na levoj strani omogućava ćelijama da bržedobiju sve potrebne hranjive tvari.

Slezena svoj posao radi mnogo bolje

2. Slezena je najveći organ u limfnom sistemu, te se nalazi na levoj strani tela. Kada spavate na levom boku, vaša slezena radi delotvornije. Glavni razlog za to je gravitacija. Na taj način se pospešuje protok krvi kroz slezenu i ona brže filtrira nepotrebne tvari iz organizma.

Na pravilan način se eliminišu otpadne tvari

3. Spoj između tankog i debelog creva nalazi se na levoj strani tela, u predelu zvanom ileocekalni ventil. Kad spavate na levom boku, gravitacijske sile olakšavaju prenos otpadnih tvari iz tankog creva u debelo crevo.
To omogućava debelom crevu da brže eliminiše otpad iz tela.

Smanjuje se noćna žgaravica

4. Ukoliko patite od česte žgaravice, onda je dobra ideja leći na levu stranu, kako bi uhvatili malo sna. U tom položaju, vaš želudac će biti smešten ispod srčanog sfinktera koji spaja jednjak sa želucem. Spavanje na levoj strani sprečava vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Jetra nije preopterećena

5. Budući da se jetra nalazi se na desnoj strani tela, ležanje na desnoj strani može stvoriti pritisak na taj organ.
Ležanje na levoj strani, međutim, neće dopustiti da toksini i druge štetne tvari preopterete jetru.

Dobro je za vaše srce

6. Leva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u telo. Stoga, ako spavate na levom boku, pomažete srcu da lakše i delotvornije radi svoj posao.

Kad spavate na levom boku, gravitacija olakšava funkciju vašeg cirkulacijskog sistema, naročito aorte i donje šuplje vene, velike vene koja nosi krv bez kiseonika iz donjeg dela tela prema srcu, a nalazi se na desnoj strani kičme.

(zenskikutak.rs)

 

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA